By ułatwić odszukanie tradycyjnych potraw wigilijnych i świątecznych, postanowiłam umieścić wszystko w jednym miejscu. To, co najczęściej bywa na świątecznym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa...
Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony na maśle lub na oleju kokosowym:
Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia:
Wigilijna zupa rybna z karpia:
Pyszna sałatka śledziowa:
Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju:
Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi:
Śledzie w przyprawach korzennych:
Śledzie z majerankiem i czosnkiem:
Sałatka śledziowa z buraczkami:
Śledzie w śmietanie:
Śledzie smażone w zalewie octowej:
Ryba w łagodnej zalewie octowej:
Kapusta z suszonymi grzybami:
Francuska zupa grzybowa:
Zupa grzybowa z makaronem:
Barszcz wigilijny:
Uszka z grzybami na mące orkiszowej:
Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej:
Domowy zakwas z buraków:
Zakwas buraczany:
PASZTETY:
Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy:
Pieczony pasztet drobiowy z grzybami, bezglutenowy:
Wykwintny pasztet z indyka lub królika:
Domowy pasztet zapiekany:
Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami:
Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami:
Pasztet z selera i kaszy jaglanej:
Pasztet z pestek dyni:
Łosoś w galarecie:
Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw:
Świąteczna gęsina:
Kaczka w pomarańczach:
Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona:
Świąteczne słodkości:
Bajeczny piernik z powidłami:
Szybki, wilgotny i pyszny piernik:
Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej:
Błyskawiczne, pyszne pierniczki:
Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe:
Kruche maślano-korzenne ciasteczka:
Świąteczne ciasteczka migdałowe:
Kruche ciasteczka korzenne:
MAKOWCE:
Drożdżowa gwiazda z makiem:
Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką:
Strucla makowa:
Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy:
Makowiec japoński, bez glutenu:
Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie:
Seromak czyli sernik i makowiec w jednym:
Tort makowy z cynamonem i orzechami:
Tort chałwowy:
SERNIKI:
Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami:
Seromak, czyli sernik i makowiec w jednym:
Sernik zebra:
Sernik rewelacja na kruchym spodzie:
Sernik gotowany speculoos:
Sernik rosa:
Sernik z murzynkiem:
Sernik na kruchym bezglutenowym spodzie:
Sernik migdałowy na bezglutenowym spodzie:
Sernik rewelacja:
Sernik cynamonowy z brzoskwiniami:
Sernik z pierniczkami:
Sernik szefowej:
Sernik z ciepłymi lodami na chrupiącym spodzie:
Sernik gotowany, parzony:
Świąteczny sernik alzacki:
Inne pyszności:
Tiramisu wersja najlepsza:
Kostka czekoladowo-kawowa:
Tort bezowy Dacquoise:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz