30 października 2015

NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Bez wątpienia to najlepsze muffiny jakie jedliśmy, pyszne, aromatyczne, baaardzo wilgotne, super zdrowe i meeega smakujące. Moje Dzieci są nimi zauroczone i chyba nie tylko moje, i nie tylko one, bo my również. Gdy mamy gotowe puree z dyni, są błyskawiczne do przygotowania. Puree warto przygotować sobie od razu więcej i przechowywać w lodówce lub nawet zawekować.

26 października 2015

CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ



   Delikatne, wilgotne ciasto biszkoptowe, z aromatycznym, domowym musem jabłkowym i pianką na bazie kremówki i mascarpone- pychotka. Dla wszystkich wielbicieli jabłek, śmietanki i ciast biszkoptowych. Potrójna rozkosz dla podniebienia. Ciasto, które ubóstwia moja Rodzinka, a w szczególności jej najmłodsza część.

25 października 2015

CHLEB Z SAMYCH ZIAREN I ORZECHÓW, BEZGLUTENOWY



    Dla wielbicieli chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla chlebów jakie jadamy na codzień. Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (dynia, słonecznik, sezam i siemię lniane) i orzechów, z dodatkiem jajek i oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek orzechowy.

23 października 2015

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE



   Kolejna odsłona pysznych placków ziemniaczanych. Placki muszą być cienkie i chrupiące, takie uwielbiamy i takie zawsze przygotowuję. Od jakiegoś czasu zmieniłam tylko tarkę do ich tarcia, teraz przygotowuję je na dużych oczkach, takich do tarcia buraków. Zyskałam czas - przygotowuje się je błyskawicznie, dodatkowo smakują nam jeszcze bardziej niż te, które przygotowywałam dotychczas (choć i tamte są przepyszne), tak więc same plusy.

22 października 2015

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ



   Trochę inny kapuśniak niż ten tradycyjny, z kwaśnej kapusty. Ja swój przygotowałam na bazie kapusty włoskiej, z dodatkiem wędzonki i kaszy jaglanej. Ten pomysł okazał się super trafiony, zupka okazała się bardzo smaczna i rozgrzewająca, a oto w jesiennych zupach przecież chodzi. My jesteśmy bardzo zupowi, to taki posiłek, w którym można przemycić dużą ilość warzyw, szczególnie osobom, które od tych warzyw stronią.

20 października 2015

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ



   Smaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska.

16 października 2015

CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA



   Z okazji Światowego Dnia Chleba oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie, które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren.

14 października 2015

SOK, SYROP Z CZARNEGO BZU, HYĆKI



   Moje tegoroczne zapasy zimowe wzbogaciły się o kolejny sok, właściwie to bardziej syrop, z owoców czarnego bzu (hyćki, hyczki). Przepisów na ten zdrowy sok jest wiele, ja swój przygotowałam bazując po trochu z różnych, zmniejszając jednak ilość cukru i pomijając cytrynę.

12 października 2015

DOMOWY MAJONEZ, BEZ KONSERWANTÓW, BEZ JAJ KURZYCH



   Rzadko kupuję gotowy majonez. Przygotowanie własnego jest tak proste i szybkie, dodatkowo wiem co jem, a to mnie najbardziej przekonuje. Czytając etykiety, aż się niekiedy odechciewa jeść... Pewnie lepiej byłoby nie czytać, ale niestety tak już mam, to silniejsze ode mnie.

10 października 2015

PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI



   To zdecydowanie najbardziej puszyste ciasto drożdżowe na mące orkiszowej, jakie udało mi się upiec. Ci co mają do czynienia z mąką orkiszową wiedzą o czym mówię, bo choć mąka orkiszowa ma wiele zalet i jest dużo zdrowsza od pszenicy, to niestety trudno jest uzyskać na niej taki efekt puszystości jak na pszenicy. Już sobie nawet odpuściłam próby uzyskania idealnie puszystego ciasta drożdżowego na orkiszu, w końcu coś za coś...

9 października 2015

KREMOWA ZUPA Z KUKURYDZY Z MLEKIEM KOKOSOWYM, IMBIREM I KURKUMĄ



   Dla wszystkich wielbicieli słodkiej kukurydzy lub po prostu osób lubiących eksperymenty w kuchni. Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem. Nas zauroczyła bardzo swym smakiem i choć nie wszyscy podzielali mój entuzjazm co do przygotowania jej na obiad, to po degustacji zmienili zdanie.

6 października 2015

CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI



    Błyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki.

1 października 2015

BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM



   Domowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne, ale również baaardzo smaczne. U mnie część była z dodatkiem samego musu jabłkowego, część była dodatkowo z cynamonem (pychotka) i posypana płatkami migdałów.