30 stycznia 2013

CIASTKO FRANCUSKIE Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM


Ktoś lubi ciasto francuskie? Bo właśnie mam Wam do zaoferowania szybkie ciasteczka francuskie z konfiturą brzoskwiniową:) Dzieci na obiedzie narzekały, że nie ma nic słodkiego w domu, to na podwieczorek zrobiłam im ciasteczka. Akurat w lodówce miałam ciasto francuskie. No i w końcu się przydało

SERNIK Z ODROBINĄ KOKOSU


Sernik, tak bardzo uwielbiany przez wielu z nas. Zazwyczaj kojarzy nam się ze zwykłą masą ciasta...no może z dodatkiem jakiś owoców?  Szukając przepisu na ciasto na imieniny mojej córki, natrafiłam na tym blogu na ten oto przepis.

27 stycznia 2013

TORT TIRAMISU CZEKOLADOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ


Ostatnio ciągle coś jest pieczone w moim domu, więc z racji tego, że dzisiaj ostatni dzień ferii postanowiłam nadrobić chociaż część zaległości w podaniu wam przepysznych przepisów. Postanowiłam zacząć od Tiramisu. Chyba najrzadziej pojawiające się ciasto w moim domu, ale za to najbardziej uwielbiane przez moją rodzinę.

26 stycznia 2013

CIASTECZKA ŻURAWINOWO-ORZECHOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ


Jakiś czas temu do grona kucharek w moim domu dołączyła moja druga Córka. Jak można się domyślić 4 baby w jednej kuchni...zamęt ogromny. Z racji tego, codziennie powstają nowe, pyszne ciasteczka. Tym razem ja, mama swoich pociech postanowiłam upiec ciastka żurawinowo-orzechowe, tak bardzo uwielbiane przez moja najmłodszą Córkę

24 stycznia 2013

CZEKOLADOWE MARKIZY-OREO


Ostatnio wielkim hitem są ciasteczka Oreo. Słodkie i bardzo czekoladowe...mnie osobiście nie przypadły do gustu (nie jestem fanką czekolady). Za to moja córka mogłaby je jeść, jak to powiedziała, dniami i nocami...któregoś razu w poszukiwaniu przepisu na kruche ciasteczka przez przypadek natrafiła na przepis przypominający ciastka Oreo

20 stycznia 2013

SPIRALKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ


Z okazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek. Ostatecznie padło na spiralki czekoladowo-waniliowe, które jak powiedziała córka, urzekły ją zarówno wyglądem jak i łatwością wykonania. Przepis znalazłyśmy tutaj.

Składniki:
-70g ksylitolu(może być cukier)
-175g miękkiego masła
-230g mąki orkiszowej
-2 łyżki nutelli
-1 łyżka kakao
- kilka kropli aromatu waniliowego

Masło zmiksować z cukrem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, nutellę i wyrabiamy. Oba kawałki ciasta(ciemne i jasne) rozwałkować na dwa w miarę równe prostokąty. Nałożyć jeden na drugi i delikatnie zawinąć w roladkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i kroimy na około 5 mm plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 170 stopni C. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki(będą za miękkie). Po tym czasie można je położyć na kratce i studzić.



Smacznego!:)

KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ



Jakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał mi się smak dzieciństwa i tak oto maszynka zagościła w moim domu. A skoro jest maszynka  to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam!

PĄCZKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE ORKISZOWEJ


Ostatnio wszystko co słodkie znika tak szybko, jak szybko się pojawi...Z racji tego, że rodzinka ciągle domaga się różnych pyszności, postanowiłam zrobić im pączki,  na które przepis znalazłam tutaj.

16 stycznia 2013

CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ


Ostatnio przeglądając gazetę, natrafiłam na ten oto przepis. Głównie moją uwagę zwrócił wygląd ciasteczek, który od razu pobudził moją wyobraźnię. Połączenie pistacji i czekolady jest idealne, a ciasteczka rozpływają się w ustach!:)


Składniki:
-250g mąki orkiszowej(lub pszennej)
-125g masła
-70g ksylitolu(może być cukier)
-szczypta soli
-3 jajka przepiórcze(może być jedno zwykłe)
-100g łuskanych pistacji
-50g gorzkiej czekolady
-50g białej czekolady

Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formujemy 24 kuleczki, następnie je lekko spłaszczamy tak aby powstały półkule. Pieczemy w temp. 180 * C przez około 20 minut. W tym czasie, łamiemy dwa rodzaje czekolady i rozpuszczamy w osobnych garnuszkach na parze. Za pomocą wykałaczki dekorujemy każde z ciasteczek nanosząc nitki białej i ciemnej czekolady.



Smacznego!:)

DOMOWY JOGURT NATURALNY



W dzisiejszych czasach gdy wiele rzeczy uznawanych za zdrowe, okazuje się tak naprawdę niczym nie różnić od innych, oraz z racji tej, że w rodzinie mam wielu alergików i w związku z tym bardzo lubię wiedzieć co jem, postanowiłam zrobić własny naturalny jogurt - tak bardzo uwielbiany przez moją rodzinę. Jeżeli ktoś nie lubi smaku jogurtu naturalnego, może dodać do niego wiele różnych, zdrowych dodatków, np.konfiturę malinową, różne orzechy, banany, owoce sezonowe itp. itd. :)


Składniki:
- 1l mleka conajmniej 2% *
-1 mały jogurt bez cukru (150g)
+ dodatkowo Termos z szeroką górą

Mleko niepasteryzowane przegotować. Przestudzić do temp. około 45-50 *C (jak ktoś nie ma termometru, to wystarczy włożyć palec i jeżeli utrzyma się go w tej temp. przez 10s , to jest to idealna temp.) Mleko UHT wystarczy tylko podgrzać.
Ja używam mleka w butelkach, które tylko lekko podgrzewam.
 Do jogurtu dodajemy kilka łyżek mleka, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy go do garnka z mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do termosu i zamykamy na 10-12 godzin. Po tym czasie mamy pyszny kremowy jogurcik. Do następnej partii zostawiamy sobie 150ml jogurtu- wtedy nie musimy dodawać kupnego. Jogurt przekładamy do szklanych słoiczków i  przechowujemy w lodówce. Może tam sobie stać  nawet kilkanaście dni.

* gdy użyjemy mleka o zawartości tłuszczu 3,2% jogurt będzie gęściejszy.





Smacznego!:)

MUFFINKI Z NUTELLĄ I KAKAO NA MĄCE ORKISZOWEJ


Ostatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co lubi każdy. Połączenie gorzkiego kakao z nutellą to chyba najlepsze co może być.

14 stycznia 2013

MUFFINY JOGURTOWO-BANANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ


Przepis na muffinki jogurtowo-bananowe zaczerpnęłam tutaj. Trafiłam na nie całkiem przypadkiem podczas poszukiwań przepisu na pączusie:) Ze względu na moje dwie córki, które uwielbiają wszystko co bananowe,

3 stycznia 2013

MAŁE HOLENDERSKIE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ


Składniki:
- 115g mąki orkiszowej u mnie typ700
- 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- około pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 90g ksylitolu(lub cukru)
- szczypta soli
- 100g miękkiego masła
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z podanej porcji ulepić około 70-80 kuleczek wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec około 20 min.



Smacznego!:)

ORZECHOWE SPIRALKI NA MĄCE ORKISZOWEJ


Przepis znalazłam tutaj

Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700)
- pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200g masła
- 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru)
- 2 żółtka

Składniki na nadzienie:
- 200g orzechów mielonych włoskich
- pół szklanki mleka
- 5 łyżek ksylitolu
- łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego)


Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min. do lodówki. W tym czasie zmielić orzechy oraz podgrzać mleko, w którym rozpuszczamy ksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy ciasto się schłodzi, pokroić na około 1cm plasterki i poukładać na blaszce wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 min. Zostawić na blaszce do wystygnięcia.


Smacznego!:)