Składniki sosu:
- 40g masła
- 50g mąki orkiszowej typ750
- 250ml mleka (u mnie 3,2%)
- 250ml wody
- sól, świeżo mielony pieprz
- ok.1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok.30-40g sera z niebieską pleśnią (nie trzeba, ale nadaje fajny smaczek)
Dodatkowo:
- ok.100g startego żółtego sera (u mnie mozzarella)
- 2-3 opakowania mrożonych warzyw (marchew, kalafior, brokuł) łącznie 900-1350g
Na patelnię wsypujemy mąkę, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Do rozprowadzonej, gładkiej masy dolewamy partiami zimne mleko wymieszane z wodą i cały czas mieszamy. Postępujemy tak aż do wmieszania całego płynu. Masa musi być gładka, bez grudek (musimy intensywnie mieszać). Po dodaniu całego mleka z wodą, doprawiamy sos solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Ja dodaję także trochę sera z niebieską pleśnią, dla podkręcenia smaku. Można także dodać ok.20-30g startego żółtego sera.
W trakcie przygotowywania sosu obgotowujemy warzywa. Do garnka z wrzącą wodą dodajemy sól (woda musi być mocno słona) i wrzucamy nasze zamrożone warzywa. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i odstawaimy garnek pod przykryciem na ok.5 minut. Po tym czasie warzywa odsączamy na durszlaku i przekładamy do przygotowanego sosu beszamelowego. Dokładnie mieszamy warzywa z sosem i przekładamy do formy do zapiekania.
Posypujemy resztą startego (70-80g) sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy ok.15 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia.
Smacznego :-)