27 lutego 2015

PUDDING CHIA W NOWEJ ODSŁONIE



   Uwielbiany przez nas deser, cieszący się również dużą popularnością na blogu doczekał się kolejnej odsłony. Wszystko co w nadmiarze kiedyś się przejada, tak było i u nas z poprzednią wersją. Kiedyś już testowałam chia z samym mleczkiem kokosowym, ale nam mimo iż lubimy mleczko kokosowe, ten deser nie przypadł jakoś do gustu (kokos był w nim zbyt dominujący), na jakiś czas odstawiłam eksperymenty, aż do teraz. Tak za mną chodził ten deser w innej odsłonie... i oto jest. Z połączenia mleczka kokosowego i ryżowego (lub owsianego) z dodatkiem ksylitolu i nasion chia, wyszedł cudowny... zupełnie nowy i meeega smaczny, no i jakże zdrowy.

Składniki:
- 200ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
- 200ml mleka roślinnego (owsiane lub ryżowe)
- 1 łyżka ksylitolu (lub cukru, syropu z agawy, miodu, itp)
- 3 łyżki nasion chia* (szałwia hiszpańska)
- dowolne owoce

* Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu.

Mleczko kokosowe po otwarciu dokładnie wymieszać. Odmierzyć 200ml.
Do miski wsypać nasiona chia, dodać ksylitol (lub cukier, miód itp.), zamieszać. Dodać mleczko kokosowe oraz mleko roślinne (ryżowe lub owsiane) i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Następnie w odstępie kilku minut kilkakrotnie zamieszać. Gdy masa zacznie już żelować (będzie dość gęsta) możemy ją rozdzielić do przygotowanych wcześniej pucharków.
Deser najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, choć u mnie rzadko tak bywa, przeważnie znika godzinę po przygotowaniu.
Podawać z ulubionymi owocami, choć według mnie ta wersja nawet sama, bez dodatków jest pyszna.





Smacznego :-)
Zdrowa przekąska

26 lutego 2015

KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JAGLANEJ



   Wszystkim wielbicielom kaszy jaglanej polecam pyszne wegetariańskie kotlety. Zajadaliśmy się kotletami z kaszy jaglanej z ziemniakami dzisiaj kolejna wersja kotletów na bazie uwielbianej przez nas kaszy. Ta wersja jest zupełnie inna, ale równie smaczna jak poprzednia, albo i nawet bardziej.

25 lutego 2015

PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Pyzy drożdżowe, pampuchy, kluski na parze wszystkie nazwy określają ten sam produkt- pyszne domowe pyzy. U mnie uwielbiają je wszyscy, a już w szczególności dzieci. Kiedyś przygotowywałam je dość często, wówczas nie było jeszcze takiego wyboru pyz w sklepach.

23 lutego 2015

BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA



    Biszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia. Nigdy nie dodaję do moich biszkoptów proszku do pieczenia a zawsze pięknie wyrastają. Białka należy mocno ubić, dopiero wówczas dodajemy ksylitol (lub cukier) i później pojedynczo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao przy biszkopcie czekoladowym) i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Przepis podaję na dwa biszkopty: jeden niższy, z którego po przekrojeniu uzyskamy dwa blaty i wyższy na trzy blaty. Podaję także ilości w gramach (tak dla orientacji), są to ilości jakie ja dawałam. Tu nie chodzi o aptekarską dokładność, co do grama, bo ilości mąki i ksylitolu wcale nie były proporcjonalne a obydwa biszkopty wyszły idealne. Tak po prostu odmierzyłam i tak dałam. Te biszkopty nigdy nie są suche, choć oczywiście możemy je nasączać (przygotowując tort) gdy chcemy, ale nie jest to konieczne.

Składniki wyższego biszkoptu:
- 10 dużych jajek "L" (osobno białka i żółtka)
- 10 łyżek ksylitolu lub cukru (u mnie 240g)
- 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam typ700 (170g)
- 5 łyżek kakao (75g)

W misie miksera umieścić białka (nie może być ani odrobiny żółtka) i ubić je na dużych obrotach miksera. Następnie dodajemy ksylitol (lub cukier) i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy po jednym żółtku i cały cały ubijamy (masa znacznie nam urośnie).


Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miskera lub łopatką do dokładnego połączenia składników.


Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (boków nie smarować, spód wyłożony papierem do pieczenia), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.60 minut na programie góra-dół, lub specjanlym programie do pieczenia biszkoptów (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków na środku przed wyjęciem czy jest dopieczony)



Odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas okrawamy delikatnie boki i wyjmujemy nasz biszkopt.





Składniki niższego:
- 7 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
- 7 łyżek ksylitolu lub cukru (u mnie 160g)
- 4 łyżki mąki orkiszowej u mnie typ700 (100g)
- 4 łyżki kakao (60g)

W misie miksera umieścić białka i ubić je, następnie dodać ksylitol (lub cukier)
i ubić masę na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i dokładnie, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki nie posmarowane), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.35 minut na programie góra-dół lub do pieczenia biszkoptów.
Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.




Smacznego :-)

20 lutego 2015

NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM



   Najlepsze kluski leniwe jakie jadłam, ostatnio to moje ulubione. Bazując na bezglutenowych kluskach z kaszy jaglanej stworzyłam kluski leniwe (smakują identycznie jak one, a mają w sobie dodatkowo bardzo zdrową kaszę jaglaną). Kluski mogą być serwowane zarówno jako danie obiadowe jak i na deser, podwieczorek. Mnie osobiście najbardziej smakują właśnie w wersji na słodko, polane masłem i posypane ksylitolem. Mniam, ich smak jest po prostu cudowny.

18 lutego 2015

DOMOWA KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI Z DODATKIEM KSYLITOLU



   Domowe konfitury są najlepsze, choć nie zawsze zdążymy je przygotować w sezonie owocowym. Tak było właśnie u mnie w ubiegłym roku. Choć mówiłam, że zrobię jeszcze konfiturę z czarnej porzeczki, to jakoś tak czas za bardzo przyspieszył  i nie zdążyłam... No ale cóż, w dzisiejszych czasach, gdy pod dostatkiem mamy różnorakich mrożonek praktycznie przez cały rok, to już nic nie stoi na przeszkodzie, by pyszną konfiturę przygotować również zimą.

17 lutego 2015

GNIAZDKA PTYSIOWE, PĄCZKi HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE



   Ostatnie już karnawałowe słodkości, pyszne gniazdka ptysiowe, ponoć zwane pączkami hiszpańskimi lub wiedeńskimi. Ja osobiście jadłam je po raz pierwszy, ale myślę, że nie ostatni, bo były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje.

MAŚLANO CZOSNKOWY GULASZ Z KURCZAKA



   Gulasz z kurczaka w tej postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki lub marchewki z groszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają u nas bardzo rzadko) idealnie komponuje się również z dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję na pojedynczą. Jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie.

Składniki:
- ok.1kg filetów z udźca kurczaka
- 1 duża cebula
- 1/2 główki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól ziołowa (morska) w młynku lub sama sól himalajska lub morska
- czosnek mielony (lub suszony w młynku)
- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub np. masła klarowanego
- 1-2 łyżki masła extra (lub dowolnie)

W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło klarowane, dodać obraną, pokrojoną na kawałki cebulę i podsmażyć ją. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone 1-2 ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze moment mieszając, by się nie przypalił.


Następnie partiami wrzucamy umyte, obrane z tłuszczu, pokrojone w dość dużą kostkę kawałki udźca i obsmażamy je na dużym palniku.


Podsmażone mięso posypujemy solą ziołową, świeżo mielonym pieprzem i sporą ilością mielonego lub suszonego czosnku z młynka.



Dolewamy gorącej wody i dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję pozostałe ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki i masło. Ja dolewam jeszcze trochę wody, by wytworzył się taki bezmączny sosik (tłuszczyk do polania ryżu lub kaszy).






Smacznego ;-)
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zimowy Obiad Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

13 lutego 2015

PĄCZKI NA WALENTYNKI



   Wersja walentynkowa najlepszych pączków.
Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk.

12 lutego 2015

DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU



   Nigdy nie mów nigdy... oj tak, potwierdzam. Jeszcze o godzinie 12 zarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-)

11 lutego 2015

BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE



   Te oponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro pączki idealne, w różnych wersjach są już na blogu, trzeba było przetestować coś innego co będzie równie smaczne i nadające się na ten dzień.

10 lutego 2015

SERNIK WANILIOWY NA CIASTECZKOWYM SPODZIE



   Dziś kolejny z uwielbianych przez nas serników. Choć ten zdecydowanie odbiega od tych wcześniejszych, nie jest tak puszysty jak tamte, ma bardziej zwartą strukturę, to dla mnie i tak jest cudowny. Chyba jednak jestem sernikoholikiem... :-)
W oryginalnym przepisie było 250g ciasteczek digestive, ja z braku ciastek, które nadawałyby się na to ciacho użyłam bezglutenowych ciastek z karobem, a że miałam ich tylko 125g przygotowałam spód z połowy porcji i był wystarczający (było już zbyt późno by piec specjalnie ciastka).
Można oczywiście dać 250g.
Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm.

Składniki spodu:
- 250g ciasteczek digestive  (dałam 125g ciastek bezglutenowych z karobem)
- 80 g stopionego masła       (dałam 40g)

Ciastka rozdrobnić, dodać stopione masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (boki przesmarowane masłem). Rozłożyć równomiernie na całym spodzie. Wstawić do lodówki.




Masa serowa:
- 1kg sera twarogowego (użyłam twaróg mielony Piątnicy)
- 100g miękkiego masła
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka ksylitolu (lub cukru)
- 1 proszek budyniowy waniliowy (lub śmietankowy)
- 16g ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
+ dodatkowo polewa czekoladowa do polania schłodzonego ciasta

W misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem) i ksylitolem z wanilią, dodać partiami twaróg i po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.


Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec ok.1h w tej temperaturze, na programie góra-dół. Następnie piekarnik wyłączyć, drzwi uchylić i pozostawić ciasto do wystudzenia.
Mnie wydawał się ten czas zbyt krótki, dlatego dopiekałam ciasto jeszcze 30 minut w temp.150*C. Ale niepotrzebnie... Gdy wyłączałam piekarnik ciasto było ok. po 30 minutach miałam już niestety ogromne pękniecie w serniku. Myślę iż przy dłuższym pieczeniu należałoby go wyjąć bez studzenia w piekarniku, wówczas pewnie byłoby wszystko ok. Na szczęście w smaku to zupełnie nie przeszkadza.





Smacznego :-)
Twarogowe słodkości 2 Karnawałowe Słodkości! Walentynkowe menu

6 lutego 2015

CIASTKA JAGLANE Z ORZECHAMI



    Kolejna wersja uwielbianych przez nas ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-)