Kolejne ciasteczka. Tym razem owsiane i baaardzo chrupiące:)
Ocenę smaku ciasteczek pozostawiam Wam - dosyć specyficzne, różniące się od innych. Znajdą się tutaj ich smakosze?
Znalezione tutaj. Troszkę zmieniłam, dodatkowo dodałam też kokos.
Są to chyba najszybsze ciasteczka jakie kiedykolwiek robiłam(pod względem wyrabiania ciasta).
Składniki:
-2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
-0,5 szklanki płatków owsianych górskich
-3/4 szklanki mąki orkiszowej białej
-1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-2 mniejsze jajka
-ok. 4/5 szklanki ksylitolu
-200g miękkiego masła
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-łyżka kokosu(nie trzeba)
Masło utrzeć(zmiksować) na puch, pod koniec wsypując ksylitol i dalej mieszać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia. Trochę poczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Uwaga! Ciastka bardzo mocno rosną i się przy tym rozlewają. Ja układałam po 9 na jednej blaszce.
Smacznego!:)