21 kwietnia 2013

CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA


Kolejne ciasteczka. Tym razem owsiane i baaardzo chrupiące:) 
Ocenę smaku ciasteczek pozostawiam Wam - dosyć specyficzne, różniące się od innych. Znajdą się tutaj ich smakosze?
Znalezione tutaj. Troszkę zmieniłam, dodatkowo dodałam też kokos.
Są to chyba najszybsze ciasteczka jakie kiedykolwiek robiłam(pod względem wyrabiania ciasta).

Składniki:
-2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
-0,5 szklanki płatków owsianych górskich
-3/4 szklanki mąki orkiszowej białej
-1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-2 mniejsze jajka
-ok. 4/5 szklanki ksylitolu
-200g miękkiego masła
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-łyżka kokosu(nie trzeba)

Masło utrzeć(zmiksować) na puch, pod koniec wsypując ksylitol i dalej mieszać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia. Trochę poczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Uwaga! Ciastka bardzo mocno rosną i się przy tym rozlewają. Ja układałam po 9 na jednej blaszce.



Smacznego!:)

CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ


Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu jak te. Ciastka są miękkie (nie kruche), a marcepan, który się w nich znajduje tak uzależnia, że nie można przestać ich jeść:)

POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY


Przepis na potrójnie czekoladowy deser twarożkowy znalazłam i zrobiłam już spory czas temu-bo na walentynki. Nie wiem jakim sposobem jeszcze tutaj nie trafił, gdyż pomimo specyficznego posmaku twarożku z dodatkiem słodyczy, mnie bardzo przypasował.