26 września 2018

TORT BEZOWY DACQUOISE NA CUKRZE TRZCINOWYM



  Tort bezowy Dacquoise (dakłas) bywa u nas bardzo dawna. Na blogu jest już przepis na Dacquoise od Sowy (najlepszy i najbardziej znany tort bezowy w kraju).
Ja od kilku lat poczyniłam w nim małe zmiany, m.in. nie dodaję daktyli (nie każdemu u nas odpowiadały, było wybieranie ich z masy...), cukier biały zamieniłam na nierafinowany trzcinowy (minimalnie  zdrowszy niż rafinowany... ;-)
Zwykle piekę go także nie z 8 białek, jak było w oryginale a z 6, jest to optymalna wielkość dla naszej rodziny.
Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej (nie jest to konieczne, ale taka beza jest smaczniejsza)

Składniki na 2 blaty bezowe:
- 6 białek od dużych jaj ("L")
- 300g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
- 1 łyżeczka octu winnego (daję jabłkowy)
- szczypta soli

Masa do tortu:
- 200g kremówki
- 200g mascarpone
- 120g masy krówkowej (kajmak)
- 80g orzechów włoskich (lub pekan)

Dodatkowo:
- puder i kakao do oprószenia tortu


Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na półsztywną masę. Następnie dodajemy ocet winny i cały czas ubijamy. Do ubitych białek dodajemy po 1 łyżce cukru i po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa ma być sztywna i szklista.


Dwie blachy (u mnie z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
Masę bezową dzielimy na dwie części, ja wykładam po łyżce na każdą z blach aż wyłożę całość. Masy lekko wygładzam, formuję z nich krążki (o śr. trochę mniejszej niż chcę uzyskać w efekcie końcowym, blaty rosną i w górę i na szerokość).



Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę w tej temperaturze 5 minut, na termoobiegu (na dwóch poziomach), następnie temperaturę zmniejszam do 140*C i piekę jeszcze 90 minut (w połowie czasu zamieniam blaszki poziomami).

Po upieczeniu najlepiej zostawić bezy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Masa z kajmakiem:
 W misie miksera ubić kremówkę razem z mascarpone, następnie do masy dodać masę kajmakową i delikatnie zamieszać (masa nie musi być jednolita). Do masy śmietanowo- kajmakowej dorzucamy rozdrobnione lekko orzechy i delikatnie mieszamy.




Na talerz wykładamy jeden blat bezowy, na nim rozsmarowujemy masę z kajmakiem i orzechami, przykrywamy drugim blatem.



Wierzch można posypać mielonym pudrem i lekko oprószyć kakao (przez sitko).




Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz