31 grudnia 2012

CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM



Przepis znaleziony tutaj

Szybkie sylwestrowe ciasto!
U nas było to ciasto, które powstało pod wpływem chwili. Było pilne zapotrzebowanie na ciasto na sylwestra. Moje Dziecko samo znalazło przepis i samo przygotowało to ciasto. To jej pierwszy i w pełni udany wypiek. :-)

30 grudnia 2012

PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE, Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW


Szukając przepisów na jakieś super bułeczki, natknęłam się na ten właśnie przepis. Po części z ciekawości i apetycznego wyglądu upiekłam je pierwszy raz i od tej pory pojawiają się u nas co jakiś czas.

19 grudnia 2012

CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ



Składniki:
-  4 jajka
- 1 szklanka oleju kokosowego(stopionego)
- 1 szklanka ksylitolu
- 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ700)
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 szklanki marchwi startej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu

Ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąki, proszek, cynamon i sodę. Następnie wlać olej kokosowy i na końcu wmieszać startą marchew. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Na końcu można polukrować, nie trzeba.



Smacznego!:)

17 grudnia 2012

SZYBKIE PYSZNE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI


 Szybkie świąteczne pierniki!

MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ



   Przepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego, że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz  jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).

3 grudnia 2012

BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ


Babka maślana to zdecydowanie numer jeden wśród babek. Choć piekę ich wiele, w najróżniejszych wersjach, zawsze jednak wracamy do tego starego, sprawdzonego przepisu.

2 grudnia 2012

Dlaczego ksylitol a nie cukier?

Grono osób walczy z wieloma chorobami lub zmaga się z otyłością. Ma alergię. Nie może jeść cukru a ma ogromną ochotę na słodkie. Ksylitol to najlepsze rozwiazanie!:)

Głównym powodem dlaczego w moich wypiekach jak i na codzień używam ksylitolu jest to, że zawiera on 2 razy mniej kalorii niż zwykły cukier. Ksylitol zalecany jest dla osób chorych na osteoporozę, gdyż wspomaga nasz organizm w przyswajaniu wapnia. Ma również działanie antybakteryjne, co podnosi nam odporność, likwiduje zapalenie dziąseł czy drobne ubytki próchniczne poprzez przywracanie właściwego pH naszej śliny. Ksylitol zmiejsza także występowanie alergii, oraz ogranicza rozwój pleśni jak np. Candida- grzyb przewodu pokarmowego. Jest równie mocno polecany dla osób chcących sie odchudzać. Uważam, że ksylitol jest lepszy od cukru również dlatego, że cukier niszczy bakterie, które potrzebne są nam do prawidłowego funkcjonowania, a ksylitol powoduje ich rozwój. 
Ksylitol można spotkać nie tylko w sklepie, jako coś gotowego, co można kupić i dodać do naszych potraw. Sam ksylitol wsytępuje w naturze w niektórych owocach(malina ma w sobie gram ksylitu) czy warzywach. Ksylitol zmiejsza również wzrost poziomu glukozy we krwii oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy. Dlatego jest polecany dla osób chorych na cukrzycę (jak i nie tylko).