Delikatne, puszyste oraz bardzo zdrowe naleśniki kokosowe. Idealne na podwieczorek-najlepsze z konfiturą malinową (również własnej produkcji). Znalezione tutaj. Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę przed smażeniem oraz smażyć na patelni BEZ tłuszczu:) Szybkie i banalnie proste!:)
Składniki:
- 4 jajka
- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150g mąki orkiszowej białej
- 550ml wody gazowanej
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
Oddzielić białka od żółtkek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce połączyć mleko kokosowe z żółtkami i ubić. Następnie dodać dwa rodzaje mąk i wodę. Ubijać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto wychodzi bardzo gęste, należy dodać więcej wody, tak by na końcu powstała konsystencja lekko gęstej śmietany.
Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni(nie trzeba dodawać tłuszczu).
Smacznego!:)