24 września 2014

SERNIK REWELACJA



   Jeden z pierwszych serników jakie upiekłam. Kiedyś bywał u nas bardzo często, w późniejszym okresie trochę zapomniany, dziś powraca w troszkę odmienionej formie. W oryginale był z dodatkiem mąki pszennej, zamieniłam ją na budyń,
kiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję.
Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki jak ja przygotowałam.

Składniki przepisu oryginalnego:
- 1kg tłustego sera (przed dodaniem musimy go zmielić)
- 130g masła lub po 65g masła i margaryny
- 10 żółtek
- 10 białek
- 100g mąki pszennej
- 100g rodzynek
- 270g cukru
- aromaty:cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli)
- herbatniki petit beurre

Składniki nowszej wersji:
- 1kg sera Juliko lub innego gęstego
- 130g masła
- 10 żółtek
- 10 białek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 250g ksylitolu (lub cukru)
- trochę skórki pomarańczowej i cytrynowej, u mnie gotowa O'etkera (można pominąć)
- kruchy spód:
- 1szklanka mąki orkiszowej
- 80g masła
- 3 łyżki ksylitolu (dałam 2 z prawdziwą wanilią i 1 zwykłego)
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki wody lub mleka (gdyby ciasto nie chciało się skleić)

Uwaga: duża porcja, piekłam w blaszce 33x22 i ciasto było równiutkie z nią.

Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać.
W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj, gdy zaczyna powstawać piana po trochu zacząć dodawać ksylitol (lub cukier). Ubić masę na sztywno tak, by nie wypływała z naczynia przwróconego do góry dnem. Gotową, sztywną pianę delikatnie mieszamy z masą serową, do połączenia składników. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut.



Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia.
Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo iż nie jestem fanką rodzynek w sernikach, to w tym mi zawsze bardzo smakowały. Rodzynki po sparzeniu a przed dodaniem obtaczamy lekko w mące lub budyniu i delikatnie mieszamy całość.







Smacznego:-)
Ciacho na widelcu

30 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie się prezentuje i nazwa do niego jak najbardziej właściwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwy polski serniczek. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tj sernik budyniowy a nie polski. Obled z tymi budyniami.

      Usuń
    2. Lepszy proszek budyniowy, który można zastąpić skrobią ziemniaczaną, niż pszenica, jak było w oryginale...

      Usuń
  3. Wygląda na bardzo leciutki i delikatny, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak. Pyszny i leciutki. Polecam i pozdrawiam ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie sernik,ten wyglada oblednie-z checia skorzystalabym z przepisu tylko nie wiem co to jest KSYLITOL-mieszkam w Hamburgu czym mozna go zastapic? Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol to cukier brzozowy, można go zastąpić zwykłym cukrem. Pozdrawiam również. :-)

      Usuń
    2. Birken Zucker, w Niemczech do kupienia w sieci Kaufland, Reve.Pozdrawiam

      Usuń
  6. pychota jadłem

    OdpowiedzUsuń
  7. serniczek rewelacja- lala

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy masa serowa z wiaderka się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam zawsze wiaderkowe, ale te lepsze- Preferuję 2 firmy: Juliko i Mój Ulubiony- ten drugi widziałam nawet teraz w Lidlu

      Usuń
  10. Czy oddzielenie białek od żółtek i ubicie piany a później dodanie jej na końcu nie powoduje, że sernik rośnie a później gwałtowanie opada? Czy utarcie całych jaj z ksylitolem wpłynie na jego konsystencję? I czy zamiana ksylitolu na erytrytol nie wpłynie na konsystencję sernika? Dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To stary przepis, kiedyś tak się właśnie robiło, że ubijało się osobno pianę i dodawało ją na końcu. Teraz się od tego odchodzi. Sama też zwykle dodaję do serników całe jajka, wówczas sernik nie wyrasta tak bardzo i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Ten sernik jest tak delikatny, puszysty i lekki, myślę, że ma to wpływ na to, że nie opada tak po wyjęciu z piekarnika.
      Choć tego nie piekłam dodając całe jajka, to myślę, że można spróbować, będzie pewnie mniej puszysty, ale na pewno pyszny w smaku. Zmiana ksylitolu na erytrytol nie wpłynie na konsystencję, jedynie na słodycz, trzeba pamiętać, by dać go więcej. Ksylitol ma słodycz taką samą jak cukier, erytrytol mniejszą, ale konsystencja będzie ok.
      Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam😉
      Pozdrawiam😊

      Usuń
    2. Dziękuję! Sernik wygląda bardzo smakowicie i na pewno go wypróbuję 🙂 serniki które robiłam do tej pory były zbyt „budyniowate” i szukam właśnie przepisu na sernik, który będzie mocno serowy, kremowy i rozpływający się w ustach, a nie zbity, mało puszysty. Dziękuję ☺️

      Usuń
    3. Oby spełnił oczekiwania😉 Też już o nim myślałam, ostatnio u nas najczęściej bywa sernik baskijski. Tego dawno nie jedliśmy, a jest przepyszny😋

      Usuń