27 lutego 2019

CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Dla tych, którzy nie przepadają za pączkami lub po prostu nie chce im się bawić w smażenie ich (tak jak mnie w tym roku...) polecam przygotowanie faworków. I choć są trochę czasochłonne (czym cieńsze, tym smaczniejsze), to zapewniam, że ich smak wynagrodzi trudy wałkowania.

25 lutego 2019

WIŚNIOWA CHMURKA



  Czy można udoskonalić ciasto, które już jest genialne...? Ano można ...Kiedyś zachwycaliśmy się smakiem ciasta malinowa chmurka. Ostatnio przygotowałam to ciasto, ale w wersji wiśniowej (a dokładniej wiśniowej z małym dodatkiem jeżyn...) i powaliło nas dosłownie na kolana

20 lutego 2019

CHILI Z INDYKIEM, WARZYWAMI I RYŻEM



   Dzisiaj dietetyczna wersja chili con carne, z indykiem, warzywami i ryżem. I choć osobiście za indykiem nie przepadam, tutaj zrobiłam wyjątek. Danie bardzo pożywne, w miarę szybko się przygotowujące i co najważniejsze pyszne w smaku. Polecam bardzo gorąco, ja uwielbiam takie klimaty ;-)

19 lutego 2019

CIASTO PIASTOWSKIE NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ



  Popularne ciasto piastowskie, czyli po prostu szarlotka na biszkoptowym spodzie z bitą śmietaną. Ciasto uwielbiane chyba przez wszystkich, no chyba, że ktoś nie lubi ciast z owocami... To ciasto, to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, choć wtedy nie wiedziałam, że zwie się ono ciastem piastowskim, ot u nas bywało po prostu jako szarlotka.

18 lutego 2019

PANCAKES



   Pyszne, błyskawiczne, oryginalne amerykańskie pancakes, świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Bardzo delikatne i bajecznie smakujące. To moje pierwsze pancakes, ale na pewno nie ostatnie, tym bardziej, że mam już następczynię...

13 lutego 2019

DESER TIRAMISU



   Uwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji słoikowej. Niewątpliwą zaletą takiej wersji deseru jest nie tylko łatwość przygotowania, ale i brak problemów z wyjmowaniem ciasta z formy, gdy trafi się zbyt rzadkie mascarpone...

12 lutego 2019

CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU



  Moja, a raczej nasza ostatnia miłość wśród chlebów na zakwasie: chleb razowy na mąkach z płaskurki, samopszy i orkiszu. Bajeczny, wprost genialny w smaku, na chwilę obecną zdecydowanie najlepszy... ;-)

5 lutego 2019

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI



   Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi...
Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy.

4 lutego 2019

SZNYCEL, KOTLET MIELONY Z JAJKIEM SADZONYM



  Sznycel (kotlet mielony) z jajkiem sadzonym, to danie, które bywa u nas "od zawsze". Szybkie, pożywne i co najważniejsze uwielbiane również przez dzieci. Moje najmłodsze dziecię choć zalicza się do tych raczej niejadających mięsa, to tego nie odmawia nigdy. Gdy była młodsza, burzyła się tylko na jajko