23 października 2014

DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM



   Popularność nasion chia u nas nie słabnie wręcz zauważam tendencję wzrostową, nie ma tygodnia by deser z nasionami chia nie gościł na naszym stole.
Moja najmłodsza Córcia jest zdecydowanie największą fanką tego zdrowego deseru, gdy nie ma go kilka dni, sama przynosi z szafki nasiona i prosi o odmierzanie mleka, bierze miskę i przygotowuje go sobie sama. Przyrządzamy go tak jak pudding chia, tylko zamieniłam syrop z agawy na ksylitol i mieszam dodatkowo z sosem truskawkowym, tutaj jeszcze ze świeżych truskawek ale przygotowywałam już również z mrożonych. Polecam, ten deser jest tego wart ! Zdrowa pychotka ! :-)

Składniki:
- 5 pełnych łyżek nasion chia*
- 400ml mleka roślinnego np.owsianego lub ryżowego
- 1 łyżka ksylitolu (cukru, syropu z agawy lub miodu)

* Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu.

Sos truskawkowy:
- ok.20-25 truskawek
- 1-2 łyżki ksylitolu

Truskawki podusić widelcem lub zmiksować blenderem, dodać ksylitol.
Mrożone truskawki zasypać kilka godzin wcześniej ksylitolem i odstawić do rozmrożenia, następnie podusić je.

Dodatkowo:
- kilka truskawek do dekoracji (nie trzeba)

Do miski wsypać nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Masę jeszcze kilka razy zamieszać.


Po ok.20 minutach można nakładać do pucharków. Ja nakładam na przemian nasiona chia, sos truskawkowy, nasiona i sos. Na wierzch wykładam przekrojone na pół truskawki. Najlepiej całość schłodzić ale u mnie rzadko jest okazja, przeważnie znika od razu po przygotowaniu.






Smacznego :-)


Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

Imieniny u cioci Zabieramy ze sobą posiłek Smaczna Jesień

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE



   Chleb pszenno- żytni, tak troszkę dla odmiany (na co dzień pszenicy staramy się unikać). Czasami jednak mam ochotę wyłamać się z twardych reguł, tak było i tym razem. Przepis był na chleb pszenno-żytni więc piekąc go pierwszy raz, tak dla wyczucia konsystencji postanowiłam nie zmieniać rodzaju użytych mąk i tak pokombinowałam już z zakwasem (dostosowałam bowiem ten przepis pod mój zakwas). Chlebek wyszedł z super chrupiącą skórką (bardzo taką lubimy), taki zwykły chleb mojego dzieciństwa, jak ten sklepowy z tą różnicą, że tu wiem co jem, tam nie zawsze.