Uwielbiana przez moją Rodzinkę surówka z młodej kapusty z dużą ilością świeżego koperku. Idealna jako dodatek do wiosennego obiadu. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki z kapusty ale ta jest zdecydowanie moja faworytką. Nie potrzebuję do niej nawet oliwy, dodaję ją przed samym spożyciem, by kapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści)
- 1/2-1 pęczek koperku (zależy od wielkości)
- por (mały kawałek białej części)
- 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)
- 2 szczypty kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki)
- świeżo mielony pieprz (nie trzeba)
- olej rzepakowy lub inny (ok.1-2 łyżki)
Kapustę zszatkować lub drobno pokroić.
Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol, pokrojony koperek i por oraz pieprz (gdy dajemy), dokładnie zamieszać i odstawić. Krótko przed podaniem polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
Smacznego ;-)