Pyszne,lekkie, idealne na lato ciasto rabarbarowo-truskawkowo. W smaku doskonałe, idealne połączenie składników:) Znalezione tutaj.
Składniki na kruche ciasto :
1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej
2 łyżki ksylitolu
1/2 kostki zimnego masła
Składniki na nadzienie rabarbarowo-truskawkowe:
1 szkl ksylitolu
1/4 szkl mąki orkiszowej
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl kremówki
4 szkl pokrojonego drobno rabarbaru (ok.0,5kg)
1 szkl pokrojonych truskawek
Składniki pianki:
6 białek
1/2 szkl cukru trzcinowego
Piekarnik rozgrzać do 180*C.
W misce zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim dokładnie dno blaszki ( wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszka o wymiarach 33x23 cm ( ciasto na blaszce wyszło troszkę niskie , dlatego proponuję zrobić z 1,5 porcji lub użyć mniejszą blaszkę).
Piec ok. 10-12 minut , do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę , ksylitol i sól. Żółtka rozbełtać, dodać do nich śmietanę i następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Do tego dodać pokrojony rabarbar z truskawkami ( ja dałam więcej truskawek, a trochę mniej rabarbaru). Zamieszać razem i wylać całość na podpieczony wcześniej spód.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, ok.1h ( termoobieg).
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier trzcinowy, cały czas ubijając. Wyłożyć na upieczone ciasto i podpiec jeszcze ok.10-15 minut, do lekkiego zarumienienia pianki.
Przed podaniem ciasto wystudzić.
Smacznego!:)