Składniki:
- 2 duże cebule
- 150ml pikantnego ketchupu
- 250ml wody
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 duże ząbki czosnku
- 100g startego sera (u mnie mozarella)
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy)
+ dodatkowo:
- paczka makaronu
- pokrojone listki świeżej bazylii
W rondelku rozgrzać olej kokosowy wrzucić na niego pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zrumienić. Następnie dodać ketchup, wodę, zamieszać i zagotować. Dodać startą mozarellę i mieszając zagotować całość (tak by ser się lekko rozpuścił). Odstawić garnek z palnika i zmiksować wszystko (u mnie ręcznym blenderem). Zmiksowany ser idealnie zagęści nam sos tak, że nie trzeba go już niczym zagęszczać. Na końcu dodać zmiażdżone praską ząbki czosnku i dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować (al'dente) w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać posypane listkami bazylii, które idealnie dopełniają smaku.
Smacznego :-)