Pyszne, lekkie ciasto z sezonowymi owocami. W mojej wersji z morelami, które nadają lekko kwaskowy posmak.Ciasto godne wypróbowania. Gorąco polecam. Następnym razem użyję tylko mniej sody, była zbyt wyczuwalna. Znalezione tutaj.
Składniki:
500g mąki orkiszowej 700
600g jogurtu greckiego
3/4 szkl.ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
1 duże jajko
160 ml oleju
sok wyciśnięty 1 cytryny
2 łyżeczki sody ( proponuję dać mniej)
700g owoców ( dałam morele, ale mogą być inne)
W misce wymieszać rózgą olej,jajko,ksylitol i sok z cytryny, do połączenia składników. Dodać jogurt i wymieszać, następnie dodać mąkę i sodę ( ja następnym razem użyję jej trochę mniej, ciasto co prawda super wyrosło, ale soda jest troszkę za bardzo wyczuwalna).
Ciasto dokładnie wymieszać , będzie dość gęste, moje było super gładkie, ale może też wyjść lekko zważone- w niczym to nie przeszkadza.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na nim przekrojone na pół morele i wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika . Piec ok.50-60 minut, do suchego patyczka. Moje piekło się niecałe 45 minut na termoobiegu.
Po przestudzeniu posypać zmielonym ksylitolem lub cukrem trzcinowym.
Smacznego!:)