Idealna propozycja na kolację lub lekki obiad. My uwielbiamy sałaty na różne sposoby, wręcz- wszystkie możliwe sposoby... Różne zestawy, różne sosy. Dzisiejszy jest na bazie jogurtu greckiego z serem Grana Padano. W połączeniu z grillowanym kurczakiem oraz dodatkiem płatków tartego sera - pychota.
Składniki na 4 porcje:
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 piersi od kurczaka
- zioła prowansalskie
- mielony czosnek
- pieprz, odrobina soli
Składniki sosu:
- ok.200g jogurtu (u mnie grecki)
- 1 łyżeczka majonezu (nie trzeba)
- 5 łyżeczek startego sera Grana Padano lub Parmezanu
- świeżo mielony pieprz
+ wiórki sera Grano Padano lub Parmezanu (nie trzeba)
- pomidorki koktajlowe (u mnie duży, pokrojony na ósemki)
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na grillowej patelni (lub zwykłej), doprawić odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem.
Przygotować sobie sos. W tym celu wymieszać w miseczce: jogurt z majonezem, dodać starty ser i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Sałatę rozdrobnić do miski, zalać przygotowanym sosem i wymieszać.
Na talerze nakładać porcje sałaty, wyłożyć na nie po kilka kawałków mięsa i dodać pomidorki. Można również posypać startymi wiórkami sera.
Wersja mini.
Smacznego ;-)