1 grudnia 2014

SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Kolejny pyszny i szybki piernik. Poprzednio piekłam również piernik na mące orkiszowej , był bardzo delikatny, wręcz bajeczny, z delikatną nutą piernika, pysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny.
Ten pierwszy bardzo delikatny, ten dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej ale wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)
Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.

Składniki ciasta:
- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki tortowej
- 200g ksylitolu  lub cukru   (w oryginale było 250g )
- 250ml mleka
- 125g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1-2 łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)

Przełożenie:
- ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru)

Polewa:
- 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady
- 1/3 szklanki kremówki 30%

W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę korzenną, kakao i kawę (gdy dodajemy). Mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.minutę i zdjąć z palnika. Po chwili dodać sodę, roztrzepane jajka i energicznie zamieszać. Masa się spieni. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy tak, by nie było grudek.
Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (masa jest dość rzadka).


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok.40-50 minut, na programie góra-dół, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.



Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.


Wystudzony piernik przekroić na pół.


Powidła przełożyć do rondelka, wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gorącymi powidłami smarujemy przekrojony piernik (wówczas najlepiej się skleja), ja posmarowałam także cienką warstwą górę i boki piernika.
Przełożony piernik odstawić do ściągnięcia, ja wstawiłam go na jakiś czas do lodówki.
W tym czasie przygotować sobie polewę. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszając na małym palniku podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Można także w rondelku zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i wówczas dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.


Przestudzoną polewą posmarować piernik. Ja posypałam jeszcze dodatkowo pokruszonymi migdałami.





Smacznego :-)
Wigilijny Piernik 2014 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester Prezenty na Mikołajki Korzenne przysmaki Wigilijny Piernik 2014
zBLOGowani.pl

2 komentarze: