9 grudnia 2015

MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY



   Któż nie lubi makowca... ? A jeszcze gdy tak łatwo i szybko można go przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością.
Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana.
Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm.

Składniki kruchego ciasta:
- 300g mąk bezglutenowych, dałam:
              - 125g mąki ryżowej
              - 125g mąki kukurydzianej
              -   50g mąki jaglanej
- 3 żółtka
- 80g skrobi (mąki) ziemniaczanej
- 70g ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
- 170g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 40g mielonych migdałów
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)


Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.



Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę.




Składniki masy makowej:
- 200g mielonego maku
- 400g obranych jabłek
- 125g stopionego masła
- 150g ksylitolu
- 40g rozdrobnionych orzechów laskowych
- 20g słupków migdałów (mogą być płatki, choć słupki fajnie chrupały...)
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 4 pełne łyżki surowej kaszy jaglanej
- 5 jajek
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Kaszę podprażyć w suchym, rozgrzanym garnku. Mieszając podgrzać ją, następnie gorącą przesypać do miseczki i pozostawić do przestudzenia.


Mak zalać w misce 230ml gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić.


W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę. Dodać stopione, ciepłe masło, aromat migdałowy i wymieszać. Następnie dodajemy kaszę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami, a także dosypujemy rozdrobnione orzechy laskowe i słupki migdałów. Na samym końcu dodajemy jabłka starte na dużych oczkach tarki.



Całość mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Wygładzamy i posypujemy całość kruszonką.




Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.40 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150*C i dopiekamy jeszcze ok.35-40 minut.



Ja polukrowałam swój lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Posypałam także pokruszonymi migdałami.







Smacznego :-)

Polecam także moje pozostałe makowce:






                                               Jesienne słodkości!

8 komentarzy:

  1. wow! już zapisuję przepis! mam tylko pytanko czy mogę zamienić skrobię ziemniaczaną kukurydzianą, kupiłam ostatnio całe opakowanie a teraz nie wiem co z nim robić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ja używam ich również zamiennie, zależy co mam pod ręką. :-)

      Usuń
  2. Super przepis. Orzechy i migdaly,to po prostu uwielbiam,zwlaszcza jako dodatek do makowca. Przepis zapisuje. Mysle,ze wlasnie ten makowiec zagosci na moim swiatecznym stole;-). Mam nadzieje,ze mi wyjdzie taki apetyczny jak Twoj:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy. A ten wyszedł po prostu genialny. Z każdym dniem smakował mi coraz bardziej. Można go zrobić już nawet 2 dni wcześniej, tylko zyska na smaku. Daj znać czy smakował. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Witam czy mozna opuścić jablka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale jabłka nadają mega wilgotności. Bez nich ciasto będzie bardziej suche

      Usuń