29 grudnia 2017
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI
Po kilku niezbyt udanych próbach śledzi w buraczkach, nareszcie odnalazłam smak, który za mną chodził. Polecam jako przekąskę, świetnie sprawdzi się również na Sylwestra.
20 grudnia 2017
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE
Idealne orkiszowe ciasto z genialnym grzybowym farszem. Dotychczas dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo grzybów, podsmażona cebulka i doskonałe elastyczne ciasto tworzą połączenie idealne.
17 grudnia 2017
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM
Seromak, czyli sernik i makowiec w jednym. Nie byle jaki, tylko najlepszy makowiec na kruchym spodzie w połączeniu z pysznym sernikiem. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy wahają sie pomiędzy sernikiem a makowcem na święta lub po prostu chcieliby jedno i drugie, ale w niedużych ilościach.
16 grudnia 2017
MENU NA BOŻE NARODZENIE
By ułatwić odszukanie tradycyjnych potraw wigilijnych i świątecznych, postanowiłam umieścić wszystko w jednym miejscu. To, co najczęściej bywa na świątecznym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa...
14 grudnia 2017
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE
Policzki wieprzowe, brzmi może trochę dziwnie, ale to jedno z najdelikatniejszych mięs. To także bardzo wykwintne i meeega smaczne danie. Pierwszy raz miałam okazję spróbować policzków jakieś 3 lata temu, pełne zaskoczenie i niebiańska rozkosz. To mięso po prostu rozpływa się w ustach. Kubki smakowe szaleją.
13 grudnia 2017
PAPPARDELLE Z MARCHEWKI
Marchewka a'la pappardelle bije u nas rekordy popularności. To genialny sposób na przemycenie najmłodszym warzyw. Dzieci w większości uwielbiają makarony, marchewkę już niekoniecznie...
11 grudnia 2017
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ
Śledzie smażone w zalewie octowej lubię od zawsze, to praktycznie jedyna ryba z octu, jaką jadam, choć na świeżo lubię wszystkie. Moi domownicy z kolei nigdy nie przepadali za śledziami z octu, preferują za to inne ryby z zalewy.
7 grudnia 2017
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI CYNAMONOWO-ORZECHOWE
1 grudnia 2017
DOMOWY ZAKWAS Z BURAKÓW- GENIALNY
Domowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk.
Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy anemii), jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości.
Subskrybuj:
Posty (Atom)