7 grudnia 2016

STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC



   Nowa, udoskonalona strucla z makiem. Choć kiedyś nic sobie z niej nie robiłam, to teraz na jej punkcie wprost oszalałam. Mogę tylko potwierdzić: mak jednak uzależnia. Tej strucli makowej naprawdę trudno się oprzeć, trudno też poprzestać na jednym kawałku.
Dobrze, że nie piekę jej zbyt często, tylko kilka razy do roku... Dla mnie najlepsza z najlepszych. Polecam bardzo gorąco, nie tylko na Święta :-)
Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność.
Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze.

Składniki:

Masa makowa:
- 250g mielonego maku
- 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru)
- 100g mielonych migdałów i orzechów (mogą być same migdały, może być po połowie)
- 15-20g płatków migdałów
- 10g orzechów laskowych
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka płynnego miodu (można pominąć i dodać więcej ksylitolu)
- 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 62,5g masła (u mnie z ukwaszonej śmietany)
- 2 jajka
- kilka kropli olejku migdałowego (choć ja ostatnio zapomniałam i również była pyszna...)
- 250g (ml) wrzącej wody

Mak zalać w misce wrzątkiem, zamieszać i odstawić. Gdy użyjemy maku w całości, musimy go zalać wodą i gotować ok.20-30 minut, a następnie 2-3-krotnie zmielić. Ja od kilku lat używam już tylko suchego maku mielonego.
Do przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam.



Ciasto drożdżowe:
- 300g mąki orkiszowej typ750         (mąki pszennej tortowej dałabym ok.270g)
- 1 żółtko
- 15g świeżych drożdży
- 100g kwaśnej śmietany
- 125g masła
- szczypta soli

Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam jej) w temp. pokojowej, łyżkę mąki i dokładnie mieszam, odstawiam na kilka minut.

W misie miksera umieszczam pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, zimne, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko oraz zaczyn z drożdży i śmietany, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego (ja nie dodaję) wszystko dokładnie mieszam (używam hak miksera), aż do uzyskania kruchego drożdżowego ciasta.


Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy).



Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam pod spód. Struclę owijam arkuszem papieru (niezbyt ciasno) i odkładam na blachę. W ten sam sposób postępuję z resztą składników.




Blachę z makowcami odstawiam do wyrastania na ok.15-30 minut.


Po tym czasie wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.50 minut z termoobiegiem (podwóją porcję) lub krócej pojedynczą (35-40).

Strucle powinny się lekko przyrumienić (jest to widoczne przez papier).



Blachę wystawiam z piekarnika, zdejmuję papier i odstawiam do odparowania. Lekko jeszcze letnie strucle, smaruję lukrem.
Nie zawsze wychodzą piękne i równe strucle, niekiedy pękają (górą, bokiem), ale w niczym to nie przeszkadza. Lukier zatuszuje wszelkie niedoskonałości... :-)
Liczy się smak! Domowej strucli nic nie przebije... :-)

Lukier marcepanowy:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego
- kremówka
- kilka kropli olejku migdałowego

W miseczce umieszczam puder trzcinowy dodaję kilka kropli dobrego olejku migdałowego i stopniowo mieszając dolewam kremówkę, do uzyskania odpowiednio gęstej i gładkiej konsystencji.
Ja smaruję moje strucle lukrem i posypuję rozdrobnionymi migdałami i makiem.

W świątecznej odsłonie, z podwójnej porcji składników, dwie większe strucle:




Smacznego :-)

20 komentarzy:

  1. w składnikach na ciasto jest śmietana a w opisie jogurt, co powinno być? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście śmietanę, już poprawiłam. dziękuję za czujność :-)

      Usuń
  2. i może jeszcze jedno pytanko, kiedy najwcześniej można piec by było wciąż dobre na święta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w sobotę, dzisiaj środa i nadal jest pyszna, wilgotna. Spokojnie można 2-3 dni wcześniej upiec, nic jej nie będzie.

      Usuń
  3. jakiej firmy użyła Pani mak mielony, wspominała Pani że bez dodatków a ja takiego poszukuję? pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej kupuję firmy BackMit, ale dobry jest także ten dostępny w Lidlu. Mak niebieski mielony. Obydwa są w opakowaniach po 200g.

      Usuń
  4. Ojj wyglada pysznie :) Dziekuje za przepis, na pewno wyprobuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna! Bardzo proszę i pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Czy można użyć masy makowej gotowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak komuś odpowiada, to pewnie. Choć by przy tej masie naprawdę pracy jest niewiele, a można doprawić pod swój smak... :-)

      Usuń
    2. dzięki.
      Czyli gdy kupię zmielony mak to już go nie muszę mielić w maszynce, tak? Bo pamiętam zawsze jak mama gotowała mak, a potem jeszcze jako mały chłopiec go mieliłem i to schodziło.
      a czy jeżeli kupię gotową masę w puszcze to też dodaję do tego jajka, mąkę orzechy masło itp jak w Twoim przepisie? Czy za dużo już tego będzie?
      Sorry, że tak pytam ale będę chciał pierwszy raz zrobić na święta i chcę zaskoczyć swoją dziewczynę ponieważ bardzo lubi strucle.

      Usuń
    3. Niestety w gotowej masie nie pomogę, bo jej nigdy nie używałam i najzwyczajniej nie wiem... Pewnie jest już gotowa (jak sama nazwa wskazuje), czyli z wszystkimi dodatkami, ale najlepiej przeczytać skład, bo to tylko moje gdybanie...
      Co do suchego maku mielonego, to zalewam go tylko wodą, mieszam i odstawiam. Ot cała robota. Następnie dodaję resztę składników, które mogą być oczywiście dowolne, co kto lubi, ja dałam tylko przykład. Nie ma gotowania, mielenia i to 2-3 krotnego, tak jak kiedyś. Teraz przygotowanie makowca to czysta przyjemność.

      Usuń
    4. Dziękuję, zrobię tak jak w przepisie ponieważ wygląda bajecznie. pozdrawiam

      Usuń
    5. Pozdrawiam również! Trzymam kciuki :-)

      Usuń
    6. Strucle wyszły piękne i bardzo smaczne. Oczywiście zrobiłem z podwójnej porcji, na drugi raz muszę dać 100 g mniej maku ponieważ było go za dużo i nie wyglądał tak okazale jak na Twoich zdjęciach ale ze stołu pierwszy znikał:)
      Dziękuję.

      Usuń
    7. No tego maku jest dużo, ale dzięki temu jest taka wilgotna. Kwestia cienkiego rozwałkowania ciasta i wprawy w zawijaniu, ale nie to jest najistotniejsze, najważniejsze, że wszystkim smakowała. To najbardziej cieszy. Bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. Czy mozna uzyc zwykłej maki pszennej czy koniecznie musi byc orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Standardowo mąki orkiszowej typ750 daję ok.10% więcej niż pszennej tortowej. Choć tej wersji na pszennej nie przygotowywałam, to osobiście dałabym ok.270-275g mąki tortowej zamiast 300g orkiszowej typ750.

      Usuń
  7. Super przepis!!!ja zrobilam w wersji bez glutenu😊uzylam mieszanki Schär do ciastek i ciast.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń