31 marca 2021

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM



  Pieczeń rzymska faszerowana gotowanymi jajkami, to idealna propozycja na Wielkanoc. To proste i zarazem pyszne danie. Jest idealnie doprawiona i bardzo godna polecenia. Inspiracją był ten przepis.

29 marca 2021

SZYNKA PIECZONA W CHLEBIE


   Nasz tradycyjny wielkanocny przysmak,  w wersji dostosowanej do obecnych czasów 🙈 

U nas co roku bywa taka duża szynka wędzona, razem z kością i ze skórą, tzw. mandolina..., szczegóły dotyczące pieczenia tej szynki, są na blogu już kilka lat. Zmieniłam jakiś czas temu tylko to, że sama przygotowuję teraz do niej ciasto chlebowe. Jakiś czas temu, odkryłam u naszego "Pana Dziadka" szynkę ze skórą i z tłuszczykiem. Od razu zainspirowała mnie do przygotowania mniejszej wersji naszego ulubionego przysmaku. Teraz taka szynka bywa u nas częściej (na różnych imprezach), nie tylko raz do roku i zawsze jest równie entuzjastycznie przyjmowana.

22 marca 2021

CHLEB RAZOWY Z SAMOPSZY



   Kolejny z chlebów razowych na zakwasie. Chleb o niskim indeksie glikemicznym, w 100% na razowej mące z samopszy. Wcześniej samopsza była tylko dodatkiem do orkiszu lub orkiszu i płaskurki, w sumie nawet nie wiem czemu do niedawna nie odważyłam się na upieczenie chleba na samej samopszy, bez dodatku innych mąk...  Jak to mówią pierwsze koty za płoty- ten chleb jest bajeczny, delikatniejszy niż żytni, choć wilgotnością zbliżony. Mój ostatni, po 5-ciu dniach nadal smakuje jak świeżo pieczony. Wchodzi u nas do stałego menu, przynajmniej na jakiś czas...😋😋😋

CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY



   Ostatnio oprócz eksperymentów z pieczeniem chleba na szamocie i w garze żeliwnym, piekę też dużo chlebów pełnoziarnistych. Takich z niskim IG, a więc bez dodatku mąki jasnej. Tak naprawdę nie tylko chleby żytnie są zalecane przy diecie z niskim IG. Chleb orkiszowy ma niewiele wyższe IG niż chleb żytni, smakuje jednak lepiej i choć nie jest to pieczywo lekkostrawne, jest to bowiem nadal pieczywo pełnoziarniste, to często osoby, którym nie służy pełnoziarnisty żytni chleb, dobrze tolerują chleb orkiszowy.

17 marca 2021

SERNIK ROSA, W WERSJI MINI


    Serników mam już na blogu całe multum. Co jakiś czas wpada nowy, wracamy też do starych przepisów. Ostatnio, jako, że domowników nam ubywa (starsze dziewczyny wyprowadziły się już na swoje), coraz częściej piekę ciasta w wersji mini i tak jest to dla nas często opcja trochę na wyrost. Dzisiaj delikatny sernik rosa, w pomniejszonej wersji. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole 

7 marca 2021

OWOCOWA CHMURKA



    Ciasto, które dosłownie powaliło nas na kolana. Kiedyś zauroczyła nas malinowa chmurka, potem był czas na wiśniową chmurkę. Owocowa chmurka zdeklasowała te poprzednie. Jest bajeczna w smaku- wprost genialna. To ciasto, to połączenie idealne. Wykorzystałam do niego zalegające mrożone, ogrodowe owocowe. Jak to mówią wyszło przez przypadek, a pozostało na stałe 😆 

Odkąd przygotowałam je pierwszy raz, jakoś w grudniu, było już u nas czterokrotnie 🙈🙊

1 marca 2021

CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE




    Ostatnio trochę kombinuję, czytaj bawię się z pieczeniem chlebów 😃 Tzn. zabawiam się w częste odżywianie zakwasu, przeprowadzam fermentolizę, kilka składań, zimne garowanie, by potem móc się cieszyć takim oto widokiem. Choć wszystko jest czasochłonne, to niekiedy warto się skusić, tak dla urozmaicenia. Piekłam już chleby na płycie szamotowej, teraz wróciłam do tych z gara żeliwnego, mają bardziej chrupiącą skórkę- a to uwielbiamy... 😋😋😋