30 października 2013
PALUCHY WIEDŹMY
Idealne - kruche, maślane ciasteczka na Halloween dla dzieci, ale nie tylko. Przepis, na który natknęłam się już jakiś czas temu, ale jak to w życiu bywa zupełnie o nim zapomniałam... Aż tu nagle wczoraj wieczorem doznałam olśnienia: i ciasteczka dla Córci na jutro do przedszkola już czekają :-)
28 października 2013
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ
Ciasto , które już jakiś czas temu podbiło nasze podniebienia. Jest przepyszne, bardzo delikatne ( w pierwszym dniu smakuje jak delikatna pianka, w następnych jak typowy sernik) a dodatek stewii zamiast części ksylitolu czyni je jeszcze mniej kalorycznym, nie odbierając mu smaku.
25 października 2013
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM
Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne, bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe a zarazem smaczne ciastka.
24 października 2013
QUICHE Z ŁOSOSIEM I ZE SZPINAKIEM
Jeszcze jedna wersja quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-)
Składniki :
- 4 jajka
- 200 ml kremówki
- 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach )
- szpinak baby ( 2-3 garście )
- sól i pieprz do smaku
ew.koperek
Jajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę przesmarować lekko masłem lub oliwą, wylać część masy. Wyłożyć łososia , rozrzucić szpinak, na to wylać resztę jajek i gotowe.
Zapiekać ok. 30-40 minut w temp.170-180*C ( termoobieg ).
Smacznego :-)
22 października 2013
KOKOSANKI II
Moja rodzina uwielbia wszystko co kokosowe. A dzień bez ciasteczek , to dzień stracony... ;-)
Tak więc przyszła pora na kolejną wersję ciasteczek z kokosem. Bardzo łatwe, szybkie i baaardzo smaczne. Polecam wszystkim wielbicielom kokosu ale nie tylko. Chrupiące zewnątrz , wilgotne w środku - po prostu poezja... :-) Przepis pochodzi od Dorotus, jednakże ja znalazłam go tutaj .
Składniki :
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 200g ksylitolu
- 400g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami ksylitol a następnie po jednym żółtku. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp. 175*C przez ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego ! :-)
18 października 2013
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I BORÓWKAMI
Bardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole,
14 października 2013
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY
Tort, który pojawia się u nas już od bardzo dawna. Praktycznie nie ma imprezy bez torta bezowego. Kiedyś kupowaliśmy taki oryginalny od Sowy, był pyszny ale baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.
10 października 2013
TARTA NA MĄCE ORKISZOWEJ Z PIECZONYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI
Pyszna, wilgotna, zdrowa - bo z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku cukru, za to z mnóstwem owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia.
4 października 2013
KUKURYDZA W KOLBACH
Sezon na kukurydze jeszcze trwa. Chciałabym Wam polecić ulubiony przysmak moich dzieci. Bardzo szybkie, proste a zarazem smaczne danie. Jeżeli można to daniem nazwać:)
Kiedyś kupowaliśmy takie kolby na wakacjach nad morzem. Był to rarytas wakacyjny...:) Od jakiegoś czasu, gdy można już kupić takie kolby w sklepie, przygotowujemy je sobie w domu i to nawet kilka razy w sezonie. Dzieciom nigdy dość...!:)
Składniki:
- kolby surowej kukurydzy (z naciskiem na surową, ponieważ kiedyś kupiłam zapakowane kolby kukurydzy już ugotowanej...)
Dodatkowo:
-garnek
-woda
-sól
Kolby kukurydzy( u mnie od razu 4-6) obrać, odkroić końcówki i wrzucić do odpowiedniej wielkości garnka (tak by były zanurzone) z gotującą się wodą. Posolić. Woda musi być dość słona, wtedy nie będzie już potrzeby dosalania gotowego produktu. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 20 minut. Można w trakcie przewrócić kolby, by dogotowały się z obydwu stron. Ugotowane kukurydze wyjmujemy, można je pokroić na mniejsze kawałki tak, by wygodniej było nam jej jeść. My nie dosalamy, ale jak ktoś lubi bardziej słone, może sobie oczywiście dosolić;)
Smacznego!:)
2 października 2013
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU
Pierwszy raz przygotowywałam samodzielnie powidła w ubiegłym roku i to od razu w dwóch turach. Pierwsze smażenie było już w sierpniu i to jakoś na początku bowiem nie mogłam się doczekać własnych powidełek... Teraz już wiem, że nie należy się spieszyć ... Śliwki są najlepsze gdy dojrzeją na drzewie, super gdy są już nawet lekko pomarszczone, wtedy są najsłodsze i duuużo szybciej się smażą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)