1 sierpnia 2014

PUDDING CHIA



   Pudding chia to ostatnio nasz ulubiony przysmak. Nie dość, że bardzo wartościowy, pożywny to jeszcze bardzo zdrowy. No i smaczny, co najistotniejsze. Tym, którzy jeszcze nie próbowali, polecam, u nas zasmakował wszystkim, bez wyjątku. Idealny ze świeżymi, sezonowymi owocami. I co bardzo istotne w takie upały, nie wymaga gotowania.
Polecam również deser chia z sosem truskawkowym

Składniki na 4 porcje:
- 5 pełnych łyżek nasion chia*
- 400ml mleka ryżowego (lub dowolnego innego roślinnego)
- 1 łyżka syropu z agawy (lub płynnego miodu)
- świeże owoce (dowolna ilość i rodzaj)

* Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu.

Do miski wsypać nasiona chia, dodać łyżkę syropu  z agawy, zalać mlekiem i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut.


Ponownie zamieszać i rozlać do miseczek. Odstawić na minimium 20 minut. Najlepiej na kilka godzin(do lodówki).
Podawać z sezonowymi owocami. U nas borówki i truskawki.
Polecam również deser chia z sosem truskawkowym.








Smacznego :-)
Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Błękitne skarby lata! Lekkie desery bez piekarnika vol 2> Lato w pełni! Z dziećmi i dla dzieci 2014