18 kwietnia 2014
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA
Jeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej drożdże (uwielbiam ten smak!) Przepis z mojego starego kajetu.
SCHAB Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SZAŁWIĄ
Bardzo fajne połączenie : schab, szynka parmeńska (serrano lub dowolna inna, byle w cienkich plastrach), liść szałwi, świetnie wszystko razem współgra. Nam bardzo przypadł do gustu ten zestaw. I choć schabu zbyt często nie jadamy, to w tym zestawieniu był już u nas kilkakrotnie. Jest bardzo soczysty (a o to chodzi w mięsie), kruchutki no i błyskawicznie się go przygotowuje. Same zalety. Polecam, może przypadnie do gustu i Wam ;-)
Składniki:
- po 1-2 plastry schabu na osobę (każdy ok.70-80g)
- szynka parmeńska, serrano lub dowolna inna, bardzo cienko pokrojona, po 1 plastrze na każdy kawałek schabu
- listki świeżej szałwii (tyle ile kawałków mięsa)
- świeżo mielony pieprz
- trochę mąki do oprószenia mięsa (u mnie skrobia maizena)
- wykałaczki do spięcia ze sobą składników
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy bezzapachowy do podsamżenia mięsa
Plastry schabu umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić, posypać świeżo mielonym pieprzem i oprószyć lekko mąką, strzepując jej nadmiar. Na każdym plastrze schabu ułożyć plaster wędzonej szynki oraz listek szałwii i śpiąć całość wykałaczką.
W garnku (patelni z pokrywką) rozgrzać tłuszcz i na rozgrzanym obsmażyć kawałki schabu, zaczynając od strony z szynką i szałwią. Po 3 minutach mięso odwracamy, obsmażamy 3 minuty z drugiej strony. Zalewamy całość ok.250ml wody, przykrywamy i dusimy na mniejszym palniku ok.15 minut.
Smacznego ;-)
WŁOSZCZYZNA SŁUPKI Z PATELNI
Odkąd odkryłam te warzywka (będzie już jakieś 2-3 lata) bywają u nas bardzo często. Są niezawodne do zup (nie trzeba kroić włoszczyzny), ale są też wręcz rewelacyjne, duszone na patelni jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np.na kolację). Gdy nie mamy pomysłu na szybką jarzynę lub surówkę do obiadu polecam takie warzywka. Przygotowuje się je bardzo szybko. Ja mam zawsze zapas takich warzywek w zamrażarce. Na rynku jest dostępna włoszczyzna różnych firm, opakowania różnią się składem, osobiście jestem wierna jednej firmie, w której składzie jest nie tylko marchew (jak w większości) i minimalny dodatek innych warzyw, ale jest w niej zarówno marchew, jak i pietruszka, seler oraz por. ;-)
Składniki:
- mrożona włoszczyzna słupki (u mnie opakowanie 750g)
- łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy (nie trzeba)
- kilka łyżek oliwy z oliwek (do polania gotowych warzyw)
- odrobina soli- gdy podlewamy wodą (gdy podlejemy bulionem sól jest zbędna)
Zamrożone warzywa wrzucić na rozgrzany na patelni (dość głębokiej) olej kokosowy (można pominąć olej i wrzucić na suchą patelnię). Dolać trochę wody (lub bulionu) i co jakiś czas mieszając poddusić je na średnim ogniu. Od zagotowania dusimy nasze warzywa ok.10 minut. Cały czas muszą się gotować. W miarę potrzeby dolewamy trochę wody, tak by się nie przypaliły. Cała ciecz musi odparować. Przed podaniem polać warzywka oliwą z oliwek, nada im super maślany smak i troszkę posolić.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)