8 stycznia 2014

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM



    Proste a zarazem bardzo wykwintne oraz smaczne danie. Idealne na uroczysty, świąteczny obiad ale także dobre na codzień. Polecam bo wbrew pozorom pracy przy nim nie aż tak wiele, a efekt zadowoli najbardziej wybredne gusta.
Składniki podaję na 2 polędwiczki ok.0,5kg każda, ale można dostosować ilości  do własnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób.

Składniki:
- 2 polędwiczki ok.0,5kg każda
- 0,5-0,7kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 0,5szkl białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka masła

Dodatkowo:
- 2 gotowe ciasta francuskie
- sos czosnkowy

Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki , posolić , dodać wino i mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Podsmażamy wszystko tak długo aż cała ciecz odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Polędwiczki myjemy, odbłonowujemy i obsmażamy na  rozgrzanej patelni
najlepiej grillowej lub na niewielkiej ilości oleju, Na dużym ogniu tak by zamknąć pory. Chodzi oto by zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły.

Na blaszce rozłożyć sobie ciasto francuskie ( najlepiej wyjąć je kilka minut wcześniej z lodówki, wówczas będzie bardziej elastyczne, moje niestety trochę mi tym razem popękało). Na każde ciasto wykładamy 1/2 farszu pieczarkowego a na nim układamy obsmażoną polędwiczkę . Troszkę możemy posolić.
Całość szczelnie zawijamy. Najlepiej odwrócić wszystko do góry nogami, tak by pieczarki znalazły się na górze, ( ale nie trzeba).


Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut
( termoobieg) do lekkiego zarumienienia.

Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.



Składniki na sos czosnkowy:
- 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżony praską)
- 400g jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony pieprz

 Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem.



Smacznego :-)

ROGALIKI MARCHEWKOWE LUB DYNIOWE Z NUTELLĄ



    Te rogaliki zagoszczą u nas chyba już na stałe. Po dyniowych ,
marchewkowych  z powidłami przyszła kolej na uwielbianą chyba przez wszystkie dzieci nutellę, I choć mnie akurat niekoniecznie przypada to połączenie do gustu (czekolady nie darzę miłością) to moje Dziewczyny po prostu oszalały na ich punkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji, tak bym załapała się choć na kilka z powidełkami.

Składniki:
- 200g surowej marchewki (lub dyni) startej na drobnych oczkach
- 200g zimnego, dobrego masła
- 200 mąki orkiszowej białej
- 1-2 łyżki ksylitolu
- nutella


Wszystkie składniki zagnieść . Można schłodzić ale nie trzeba. Podzielić na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na blacie ( można lekko podsypywać mąką) w kształcie koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć 1/2-1 łyżeczki nutelli i dokładnie zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.




Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30 minut do lekkiego zrumienia .




Smacznego :-)