16 stycznia 2013

CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ


Ostatnio przeglądając gazetę, natrafiłam na ten oto przepis. Głównie moją uwagę zwrócił wygląd ciasteczek, który od razu pobudził moją wyobraźnię. Połączenie pistacji i czekolady jest idealne, a ciasteczka rozpływają się w ustach!:)


Składniki:
-250g mąki orkiszowej(lub pszennej)
-125g masła
-70g ksylitolu(może być cukier)
-szczypta soli
-3 jajka przepiórcze(może być jedno zwykłe)
-100g łuskanych pistacji
-50g gorzkiej czekolady
-50g białej czekolady

Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formujemy 24 kuleczki, następnie je lekko spłaszczamy tak aby powstały półkule. Pieczemy w temp. 180 * C przez około 20 minut. W tym czasie, łamiemy dwa rodzaje czekolady i rozpuszczamy w osobnych garnuszkach na parze. Za pomocą wykałaczki dekorujemy każde z ciasteczek nanosząc nitki białej i ciemnej czekolady.



Smacznego!:)

DOMOWY JOGURT NATURALNY



W dzisiejszych czasach gdy wiele rzeczy uznawanych za zdrowe, okazuje się tak naprawdę niczym nie różnić od innych, oraz z racji tej, że w rodzinie mam wielu alergików i w związku z tym bardzo lubię wiedzieć co jem, postanowiłam zrobić własny naturalny jogurt - tak bardzo uwielbiany przez moją rodzinę. Jeżeli ktoś nie lubi smaku jogurtu naturalnego, może dodać do niego wiele różnych, zdrowych dodatków, np.konfiturę malinową, różne orzechy, banany, owoce sezonowe itp. itd. :)


Składniki:
- 1l mleka conajmniej 2% *
-1 mały jogurt bez cukru (150g)
+ dodatkowo Termos z szeroką górą

Mleko niepasteryzowane przegotować. Przestudzić do temp. około 45-50 *C (jak ktoś nie ma termometru, to wystarczy włożyć palec i jeżeli utrzyma się go w tej temp. przez 10s , to jest to idealna temp.) Mleko UHT wystarczy tylko podgrzać.
Ja używam mleka w butelkach, które tylko lekko podgrzewam.
 Do jogurtu dodajemy kilka łyżek mleka, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy go do garnka z mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do termosu i zamykamy na 10-12 godzin. Po tym czasie mamy pyszny kremowy jogurcik. Do następnej partii zostawiamy sobie 150ml jogurtu- wtedy nie musimy dodawać kupnego. Jogurt przekładamy do szklanych słoiczków i  przechowujemy w lodówce. Może tam sobie stać  nawet kilkanaście dni.

* gdy użyjemy mleka o zawartości tłuszczu 3,2% jogurt będzie gęściejszy.





Smacznego!:)

MUFFINKI Z NUTELLĄ I KAKAO NA MĄCE ORKISZOWEJ


Ostatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co lubi każdy. Połączenie gorzkiego kakao z nutellą to chyba najlepsze co może być.