29 grudnia 2015
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ
Nasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do przyszłego roku, publikuję go już dzisiaj. Uszka okazały się bowiem genialne, tak dobrych uszek jeszcze nie jedliśmy. Inspiracją był przepis
21 grudnia 2015
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA
Sposobów przygotowania karpia jest mnóstwo. Ja chciałabym Wam przedstawić mój, na najprostszego, pysznego, chrupiącego, wigilijnego karpia.
20 grudnia 2015
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY
Sernik, który totalnie zauroczył mnie swym smakiem, jest wprost bajeczny. Przygotowywałam go ostatnio dość często i jeszcze nie mamy
17 grudnia 2015
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierniczków, dzieci je uwielbiają. U mnie oprócz pierniczków orkiszowych w tym roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej
15 grudnia 2015
GROCHÓWKO-FASOLÓWKA, CZYLI TRZY FASOLE I GROCH
Zima to czas gorących, pożywnych zup. My uwielbiamy zupy, w tym okresie skłaniamy się raczej ku takim bardziej sycącym. Obok gulaszowej, gulaszowej w wersji II, żurku, grochówki, fasolówki tej lub tej zagościła u nas zupa,
która chodziła mi po głowie już jakiś czas, to połączenie fasolówki z grochówką.
14 grudnia 2015
CIASTKA BARDZO CZEKOLADOWE NA MAŚLANCE
Pyszne, meeega czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz. Dla wszystkich wielbicieli czekolady, będzie to nie lada gratka. Moi
10 grudnia 2015
DOSKONAŁY PASZTET Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWY
Po sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg. Tak jak i placki również i on bardzo przypadł nam do gustu,
9 grudnia 2015
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY
Któż nie lubi makowca... ? A jeszcze gdy tak łatwo i szybko można go przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością.
8 grudnia 2015
PEŁNOZIARNISTE ŻYTNIE CIASTECZKA Z DYNIĄ I NUTĄ PIERNIKOWĄ, BEZ CUKRU
Idealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i dużą ilością pestek dyni, pychotka ;-)
7 grudnia 2015
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY
Chleb bezglutenowy na zakwasie piekę już od jakiegoś czasu. Nie jest to nasze stałe menu, ale niekiedy bywa. Co jakiś czas coś zmieniam, dodaję, modyfikuję, by uzyskać chleb idealny. Ostatnia wersja, jest chyba już właśnie idealna,
3 grudnia 2015
PLACKI, PLACUSZKI Z CUKINII Z KURKUMĄ, CURRY I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWE
Placki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością, nie ma znaczenia czy są ziemniaczane czy z cukinii..., byleby to były placki. Dzisiaj wersja pysznych placków z cukinii z dodatkiem kurkumy, curry i świeżych ziół, kolejny pyszny pomysł na obiad. I co najważniejsze dzieci zajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne ziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj, moje wersja była co prawda bez marchewki, bo jakoś mi ona umknęła, ale nadrobię z marchewką w najbliższym czasie, bo oczywiście będą jeszcze nie raz... ;-)
1 grudnia 2015
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ
Na Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro sami ich nie jadamy, na codzień używamy także ksylitol, ale tutaj wybrałam puder trzcinowy, jest nierafinowany, więc trochę zdrowszy od białego cukru, a zarazem bezpieczny dla nieprzyzwyczajonych dziecięcych żołądków. Śmiechu było co niemiara, z podanych składników wyszło nam 60 sztuk orkiszowych ciastek z andrzejkowymi wróżbami.
29 listopada 2015
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI
Piersi z kurczaka otulone plastrami boczku, to danie, które zauroczyło nas najpierw swym wyglądem a następnie również smakiem. Dzięki plastrom boczku, delikatne piersi nabierają bardzo wyrafinowanego smaku, są również bardzo soczyste. Świetne zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wykwintne uroczystości.
26 listopada 2015
KRUSZON, SKUBANIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ
Ulubione ciasto mojej Mamy. Piekę je zawsze właśnie dla Niej, z okazji Jej imienin i urodzin. Choć myślę iż teraz może bywać nawet częściej, bowiem mam zapas domowych kompotów agrestowych, które przygotowywałam właśnie z myślą o tym cieście. Przepis ze starego kajetu mojej Mamy, lekko zmodyfikowany do rodzaju użytej mąki. Dodaję także zawsze warstwę kruszonki, bowiem jesteśmy bardzo kruszonkowi ... ;-)
24 listopada 2015
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI
Kolejny udany wypiek z gazetki Kuchnia Wyjątkowych Smaków. To ciasto zauroczyło nas najpierw swym wyglądem (moje Dziecię koniecznie chciało, by jej przygotować właśnie to ciacho) a potem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących się, z każdym dniem smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy i rodzaju użytej mąki.
20 listopada 2015
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA
Druga wersja naszej ulubionej zupy fasolowej. To już prawie rok odkąd przygotowałam swą pierwszą fasolówkę, wcześniej jakoś nie pomyślałam o tej zupie, choć zupy wszelakie lubimy bardzo. W okresie jesienno- zimowym królowała zawsze grochówka, od ubiegłego roku fasolówka z grochówką bywają zamiennie.
16 listopada 2015
SERNIK MIGDAŁOWY, NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z CIASTECZEK AMARETTI
Dla wszystkich sernikożerców, ten sernik, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudowny smak, aromat, po prostu bajka... I choć miałam małe obawy..., gdyż mój Małżonek nie przepada za eksperymentami sernikowymi, to
14 listopada 2015
CIASTECZKA AMARETTI, BEZGLUTENOWE
Pyszne, delikatne, migdałowe ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz i ciągnące wewnątrz. Moje Dziecię oszalało na ich punkcie ;-) Ciasteczka bez dodatku tłuszczu, bez mąki, więc bezglutenowe i bez dodatku zarówno laktozy jak i białek mleka. Dodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru.
12 listopada 2015
PASZTET Z PESTEK DYNI
Kolejny eksperyment pasztetowy i kolejny sukces. Tym razem zajadaliśmy się pasztetem z pestek dyni... :-) Powiem szczerze, że nie spodziewałam się iż okaże się on aż tak pyszny. Cebula z czosnkiem, to już od dłuższego czasu nasz ulubiony zestaw, który nadaje całości super smaczku. Do tego połączenie słodkiej śliwki i żurawiny wieńczy całość. Wszystko razem smakuje obłędnie.
9 listopada 2015
ZUPA GOŁĄBKOWA
Gdzieś mi ostatnio mignął pomysł na zupę gołąbkową... Uznałam, że to może być świetny pomysł i warto spróbować... Teraz stwierdzam, że świetny pomysł to mało powiedziane, to jest po prostu genialne...! To takie gołąbki dla zapracowanych, dla wszystkich tych, którym nie chce się spędzać czasu na parzeniu liści i zawijaniu ich, a potem dość długim gotowaniu.
6 listopada 2015
KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z PESTKAMI DYNI
Takie ciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych ciastek, te znikały w zawrotnym tempie. Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę...
5 listopada 2015
MASŁO KLAROWANE, GHEE - PRZEPIS KROK PO KROKU
W życiu nie ma ponoć przypadków... a ja coraz bardziej zaczynam w to wierzyć. Bo choć masło klarowane znam od dobrych kilkunastu lat i choć zawsze w było ono w mojej lodówce, to ostatnimi czasy częściej używałam jednak oleju kokosowego. W tym roku masło klarowane miało swój wielki powrót i pewnie gdyby nie przypadek nadal używałabym masła kupnego, bo tak było mi wygodnie.
2 listopada 2015
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA
Choć grzybów w tym roku było niewiele, to coś tam jednak znaleźliśmy... Pojawiły się co prawda dopiero niedawno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Tak więc chociaż skromnie, to na na kilka obiadów się załapaliśmy.
30 października 2015
NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ
Bez wątpienia to najlepsze muffiny jakie jedliśmy, pyszne, aromatyczne, baaardzo wilgotne, super zdrowe i meeega smakujące. Moje Dzieci są nimi zauroczone i chyba nie tylko moje, i nie tylko one, bo my również. Gdy mamy gotowe puree z dyni, są błyskawiczne do przygotowania. Puree warto przygotować sobie od razu więcej i przechowywać w lodówce lub nawet zawekować.
26 października 2015
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ
Delikatne, wilgotne ciasto biszkoptowe, z aromatycznym, domowym musem jabłkowym i pianką na bazie kremówki i mascarpone- pychotka. Dla wszystkich wielbicieli jabłek, śmietanki i ciast biszkoptowych. Potrójna rozkosz dla podniebienia. Ciasto, które ubóstwia moja Rodzinka, a w szczególności jej najmłodsza część.
25 października 2015
CHLEB Z SAMYCH ZIAREN I ORZECHÓW, BEZGLUTENOWY
Dla wielbicieli chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla chlebów jakie jadamy na codzień. Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (dynia, słonecznik, sezam i siemię lniane) i orzechów, z dodatkiem jajek i oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek orzechowy.
23 października 2015
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE
Kolejna odsłona pysznych placków ziemniaczanych. Placki muszą być cienkie i chrupiące, takie uwielbiamy i takie zawsze przygotowuję. Od jakiegoś czasu zmieniłam tylko tarkę do ich tarcia, teraz przygotowuję je na dużych oczkach, takich do tarcia buraków. Zyskałam czas - przygotowuje się je błyskawicznie, dodatkowo smakują nam jeszcze bardziej niż te, które przygotowywałam dotychczas (choć i tamte są przepyszne), tak więc same plusy.
22 października 2015
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ
Trochę inny kapuśniak niż ten tradycyjny, z kwaśnej kapusty. Ja swój przygotowałam na bazie kapusty włoskiej, z dodatkiem wędzonki i kaszy jaglanej. Ten pomysł okazał się super trafiony, zupka okazała się bardzo smaczna i rozgrzewająca, a oto w jesiennych zupach przecież chodzi. My jesteśmy bardzo zupowi, to taki posiłek, w którym można przemycić dużą ilość warzyw, szczególnie osobom, które od tych warzyw stronią.
20 października 2015
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ
Smaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska.
16 października 2015
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA
14 października 2015
SOK, SYROP Z CZARNEGO BZU, HYĆKI
12 października 2015
DOMOWY MAJONEZ, BEZ KONSERWANTÓW, BEZ JAJ KURZYCH
Rzadko kupuję gotowy majonez. Przygotowanie własnego jest tak proste i szybkie, dodatkowo wiem co jem, a to mnie najbardziej przekonuje. Czytając etykiety, aż się niekiedy odechciewa jeść... Pewnie lepiej byłoby nie czytać, ale niestety tak już mam, to silniejsze ode mnie.
10 października 2015
PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI
To zdecydowanie najbardziej puszyste ciasto drożdżowe na mące orkiszowej, jakie udało mi się upiec. Ci co mają do czynienia z mąką orkiszową wiedzą o czym mówię, bo choć mąka orkiszowa ma wiele zalet i jest dużo zdrowsza od pszenicy, to niestety trudno jest uzyskać na niej taki efekt puszystości jak na pszenicy. Już sobie nawet odpuściłam próby uzyskania idealnie puszystego ciasta drożdżowego na orkiszu, w końcu coś za coś...
9 października 2015
KREMOWA ZUPA Z KUKURYDZY Z MLEKIEM KOKOSOWYM, IMBIREM I KURKUMĄ
Dla wszystkich wielbicieli słodkiej kukurydzy lub po prostu osób lubiących eksperymenty w kuchni. Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem. Nas zauroczyła bardzo swym smakiem i choć nie wszyscy podzielali mój entuzjazm co do przygotowania jej na obiad, to po degustacji zmienili zdanie.
6 października 2015
CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI
Błyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki.
1 października 2015
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Domowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne, ale również baaardzo smaczne. U mnie część była z dodatkiem samego musu jabłkowego, część była dodatkowo z cynamonem (pychotka) i posypana płatkami migdałów.
27 września 2015
BURACZKI TARTE, DO SŁOIKÓW, NA ZIMĘ
Buraczki schodzą u nas w olbrzymich ilościach. W tym roku zaczęłam je zaprawiać już dość wcześnie, tak by zdążyć przygotować ich wystarczającą ilość na zimę. Na raz przetwarzam 5kg, więc trochę czasu mi to zajmie. Po pierwszych 10kg pozostało mi tylko 10 słoi, tak się wszyscy za nimi stęsknili, że nie mogli się najeść. Przygotowałam w dwóch wersjach.
DOMOWY SOK MALINOWY, BEZ DODATKU CUKRU
25 września 2015
OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY, PYSZNE
Dziś druga wersja tegorocznych ogórków kanapkowych. Jak nie było, to nie było wcale, w tym roku poszłam szeroko, powstały od razu dwie wersje ogórków kanapkowych. W moim odczuciu te są smaczniejsze, bo o ile te pierwsze mnie swym smakiem nie zauroczyły (przypasowały za to małżonkowi), o tyle te są już w moim guście.
24 września 2015
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY
Ten chleb choć drożdżowy, bardzo zauroczył nas swym smakiem. Do tego ma bardzo imponujące dziurki. To tak jak z serem, ser z dziurami też smakuje nam bardziej, więc coś w tym chyba jest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo drożdżowe dotychczas nam się nie znudził, a to już ogromny sukces, bowiem za pieczywem na drożdżach nie przepadamy.
23 września 2015
CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE
Ciasteczek owsianych mam już na blogu sporo, jednak te są w moim odczuciu najlepsze. Połączenie tych wszystkich orzechów z rodzynkami i żurawiną, nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dla mnie są wręcz bajeczne, cudowne,
22 września 2015
MINI SERNICZKI Z OWOCAMI
Błyskawiczne, urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch różnych wersjach,
17 września 2015
SAŁATKA Z KALAFIORA Z SOSEM JOGURTOWYM
Z kalafiora, który pozostał nam od obiadu, nawet z poprzedniego, dnia warto przygotować pyszną sałatkę z sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę jak również danie na kolację.
15 września 2015
CZEKOLADOWE CO-NIECO
Dla wszystkich wielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-)
12 września 2015
MALINOWA CHMURKA
Ciacho, które zauroczyło nas zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia.
9 września 2015
PASSATA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ- PYSZNA I ŁATWA
Po ogromnym sukcesie ubiegłorocznej passaty, w tym roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych słoikach znajdzie swe zastosowanie jako dodatek do zup, sosów itp. To taka zdrowsza alternatywa dla pomidorów puszkowych.
8 września 2015
KOMPOT RENKLODOWY, SMAK LATA NA ZIMOWE DNI
5 września 2015
ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ
Gdy zostają ziemniaki z poprzedniego dnia, najczęściej podsmażam je z wędzonką i dużą ilością cebuli. Nie jest to częste, bo ziemniaki u nas zbyt często nie bywają... Nie jest to danie ociekające tłuszczem, bo tłuszczu wbrew pozorom nie trzeba wcale dużo, skwarek również.
3 września 2015
PUDDING CHIA ORZEŹWIAJĄCA, LETNIA WERSJA
Nasz ulubiony deser, w kolejnej, tym razem orzeźwiającej, letniej odsłonie.
Po dość długim zajadaniu puddingu chia na bazie mleka roślinnego, był etap deseru chia na mleczku kokosowym, teraz wykombinowałam go na bazie soku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)