Tak sobie ostatnio przeglądam książkę Marty Grycan "Moja Dolce Vita"i co jakiś czas trafiam na fajny przepis, który testuję i gdy spełnia moje oczekiwania, zamieszczam na blogu. Dzisiaj padło na guacamole, w troszkę innej wersji, ale bardzo smaczne. Nam przynajmniej bardzo ten smak odpowiada. Bardzo łatwe w przygotowaniu no i zdrowe. Polecam, idealnie smakuje z chlebkiem jaglanym tym lub tym. Ze zwykłą kanapką również. :-)
Składniki:
- 2 dojrzałe, miękkie awokado
- 40-50g sera typu gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska
- sok z limetki (dla zachowania koloru)
Awokado obrać ze skóry, wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać ser oraz zmiażdżone ząbki czosnku i całość dokładnie rozdusić (można blenderem) na gładką masę. Doprawić solą i odrobiną soku z limetki (by nie ciemniało).
Podawać jako dodatek do pieczywa.
Smacznego :-)