14 września 2013

ZUPA KREM Z CUKINII


Dla wielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje , z własnym, zdrowym wywarem. W razie nagłej potrzeby bulionik jest zawsze pod ręką.
Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami.

Składniki:
-1kg cukinii
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3 ząbki czosnku
-500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
-100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18%
-pęczek bazylii
-120g parmezanu

Dodatkowo:
sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni.

Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić na grubsze plastry i smażyć na oliwie z oliwek razem z czosnkiem ok.30 minut na małym ogniu. Dodać bulion i dusić dalej ok.10 minut. Następnie dodać liście bazylii, starty parmezan i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać łyżeczkę oleju kokosowego- nada fajny , orientalny posmak. Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub pestek dyni.


Smacznego!:)