31 grudnia 2013

ŁOSOŚ W GALARECIE


   Zdrowy, tłuściutki, z dużą zawartością kwasów omega łosoś, dziś w troszkę innej postaci. Niekiedy, gdy jest ku temu okazja warto przygotować coś bardziej wykwintnego.  Tylko na pozór jest to danie bardzo pracochłonne, tak naprawdę nie zajmuje zbyt wiele czasu, bowiem gdy galareta tężeje można się przecież zająć czymś innym. Tak więc polecam bardzo, bo jest pyszny, a satysfakcja z samodzielnego wykonania - ogromna. :-)


Składniki na ok 12 porcji:
- ok.1kg łososia- filet ze skórą
- żelatyna na 2l wody ( u mnie 2 szt na 1l)
- wywar warzywny : można przygotować go gotując warzywa rosołowe w wodzie lub użyć bulionetki , kucharka itp.

+ do dekoracji np.jajko ugotowane na twardo, pomidorki koktajlowe,nać pietruszki, majonez, papryka itp.

Rybę umyć , pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie 12) i włożyć do wrzącego wywaru warzywnego. Można posłużyć się kostką rosołową lub gotować wywar z warzyw. Gotować rybę ok.10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.


Następnie wyjąć ją delikatnie i odłożyć na talerzyk do wystudzenia.

Do mniejszego garnka wlać 1l wywaru z ryby, zagotować i odstawić . Dodać 2 żelatyny na 1l wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce , gdy przestygnie umieścić w lodówce . Zawsze przygotowuję żelatynę w połowie ilości wody jest wówczas bardzo gęsta i nie spływa z ryby.

 Z przestudzonego łososia zdjąć skórę , wytrzeć go do sucha i ułożyć na półmisku, w  odpowiednich odstępach.



 Nałożyć dekorację: na każdym kawałku ułożyć majonez , a na nim resztę dekoracji, wedle uznania. Schłodzić najlepiej w lodówce. Gdy żelatyna zacznie nam już tężeć ( musi być już lekko sztywna, zsuwać się z łyżki ale nie spływać swobodnie, wtedy jest idealna) nakładamy ją łyżką na nasze kawałki ryby. Dokładnie pokrywamy wszystkie kawałki, tak by nie wysychały bez galarety ale tak by nie zalać całego półmiska. Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz