21 grudnia 2019
SEROMAK, CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM
Seromak, makoser, seromakowiec, makosernik, czyli tak naprawdę sernik i makowiec w jednym. Na blogu jest już tradycyjny seromak, tym razem powstało ciasto, które wyszło przypadkiem, choć tych podobno nie ma...
Córka z rozpędu pomyliła proporcje, gdy piekła swój keto seromak...
17 grudnia 2019
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW
Kaczka pieczona z nadzieniem z warzyw, zapiekana z jabłkami, to idealna propozycja na świąteczny obiad. W ten sam sposób możemy przygotować także tuszkę gęsi. Nasza wyszła przepyszna. Wprost rozpływająca się w ustach. Do tego domowe pyzy (kluski na parze), surówka lub gotowana modra kapusta i świąteczny obiad gotowy.
16 grudnia 2019
ŚWIĄTECZNY SERNIK GOTOWANY, NA SPODZIE Z PIERNIKÓW
Świąteczny sernik gotowany na spodzie z pierników, to ciasto, które możemy przygotować nie uruchamiając piekarnika. Ja co prawda wykorzystałam domowe pierniki, akurat miałam świeżo upieczone, bez dekoracji, ale idealnie sprawdzą się też gotowe pierniki, np. katarzynki, bez polewy.
12 grudnia 2019
ŚLEDZIE SŁODKO-PIKANTNE
Pyszne słodko-pikantne śledzie w sosie musztardowo-miodowym. To kolejne danie ze śledzi, idealne na wigilijną kolację. I choć na początku wydawało się, że będą meeega słodkie, to gdy smaki się przegryzły były idealne.
9 grudnia 2019
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻELIWNEGO GARA- GENIALNY
Chleb orkiszowy na zakwasie, pieczony w żeliwnym garze, to ostatnio najczęściej pieczony przeze mnie chleb. Moja Rodzinka go uwielbia. Ma wszystko to, co dobry chleb mieć powinien. Meeega chrupiącą (cudną) skórkę i pełen- zwarty, elastyczny i wilgotny miąższ. Takiego chleba nie uświadczymy w sklepie. Ale nic trudnego przygotować go samemu w domu. A zapach tak pieczonego chleba, jest po prostu bajeczny...:-)
5 grudnia 2019
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM
4 grudnia 2019
PROSTY KURCZAK PO TAJSKU
Totalnie zauroczyły nas dania tajskie. To nasze ostatnie, pyszne odkrycie. Taki kurczak bywa u nas często i ciągle nam mało... :-) Niewątpliwą zaletą takich dań jest szybkość ich przygotowania
27 listopada 2019
RYŻ GOTOWANY NA SYPKO
Ryż w woreczkach, to wygoda, ale niestety ze zdrowiem ma niewiele wspólnego. Już od kilku lat w moim domu nie praktykujemy takiego gotowania. I powiem Wam szczerze, że ta moda woreczkowa, to chyba tylko taka nasza polska, bo ani we Włoszech, ani w Niemczech takich wynalazków nie ma...
23 listopada 2019
KONFITURA Z PIGWOWCA, IDEALNA DO HERBATY
Konfitura z pigwowca, czyli polskiej cytryny, idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty. U mnie w takim celu właśnie powstała. Bardzo aromatyczna, z mnóstwem witaminy C. Jakoś dużo czasu zajęło mi przekonanie się do pigwowca, mimo iż mam go dosłownie na wyciągnięcie ręki- bo rośnie w ogrodzie. To co mniej znane jakoś tak mniej do nas przemawia...
14 listopada 2019
BABKA TWAROGOWA
Babka twarogowa, to babka z dodatkiem twarogu, czyli taki babko-sernik. Idealna w smaku, wilgotna i długo utrzymująca świeżość. W smaku to połączenie babki i sernika w jednym. Polecam, nas zauroczyła swym smakiem
7 listopada 2019
KRUCHE MAŚLANE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM
Kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, obsypane słonecznikiem, mniam... pychotka ;-)
31 października 2019
ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM
Tegoroczna jesień obfituje w duże, wręcz ogromne ilości grzybów. Po suszeniu, marynowaniu, grzybach smażonych z boczkiem z cebulą (oj było tego sporo...), przyszła kolej na zupę grzybową z makaronem,
24 października 2019
GRZYBY MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ, IDEALNE
21 października 2019
DOMOWA KISZONA KAPUSTA
Za przygotowanie domowej kiszonej kapusty zabierałam się już od kilku lat...
Wydawało mi się to dość skomplikowane i jakoś tak mnie zniechęcało... Wizja długiego kiszenia, ubijania, itp.itd...
16 października 2019
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, Z ŻELIWNEGO GARNKA
Z okazji Światowego Dnia Chleba upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie w żeliwnym garze. Z chlebami pieczonymi w garze miałam już doświadczenie, ale były to chleby na drożdżach, natomiast ten na samym zakwasie jest moim pierwszym, ale na pewno nie ostatnim. Genialny, mięciutki i sprężysty wewnątrz, z meeeega chrupiącą skórką. Aż trudno było ją ugryźć..., ale za to ten smak.;-) ... mniam... połowa chleba zniknęła dosłownie w moment...
14 października 2019
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
Chleby na zakwasie, to nasze chleby powszednie..., na takich bazujemy i takie głównie jemy. Ostatnio (po części z braku mąki chlebowej) naszła mnie refleksja, że piekę głównie duże chleby jasne, takie bowiem preferuje część rodzinki. Tak więc dla odmiany tym razem zaserwowałam im chleb bardziej pełnoziarnisty niż dotychczas.
7 października 2019
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE
2 października 2019
ŚLIWECZNIK SYPANY
Śliwecznik sypany, czyli ciasto ze śliwkami w najprostszej i najpyszniejszej odsłonie. Genialne w swej prostocie i powalające smakiem.
24 września 2019
BŁYSKAWICZNA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ
Dla wielbicieli ciast drożdżowych nie lada gratka. Błyskawiczna (bez wyrabiania, bez wyrastania), pyszna, puszysta chałka drożdżowa z kruszonką. U mnie w wersji orkiszowej, ale można również przygotować ją na mące pszennej. Jako, że moje Dziecię uwielbia chałki, bywa u nas ostatnio dość często.
6 września 2019
24 sierpnia 2019
SERNIK SZEFOWEJ W LETNIEJ ODSŁONIE
Uwielbiany przez nas sernik szefowej, doczekał się letniej wersji. Do pysznego sernika na kruchym spodzie z dodatkiem bezy, doszły teraz sezonowe owoce, u mnie kwaskowe porzeczki. Słodycz przełamana odrobiną kwaskowatości... Całość... mniam... palce lizać. Tamten jest pyszny, ten jest obłędny.
22 sierpnia 2019
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU, CZYLI BOEUF BOURGUIGNON
Boeuf bourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp.
19 sierpnia 2019
KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I JEŻYNAMI
Maślany, dwukolorowy kruchy spód, warstwa śmietany i galaretka z jeżynami. Całość utworzyła delikatne, orzeźwiające, pyszne ciasto. Idealne na letnie dni, tym bardziej gdy mamy nadmiar ogrodowych owoców, tak jak u nas... :-)
16 sierpnia 2019
RISOTTO Z KURKAMI I BOCZKIEM
Moja rodzinka uwielbia grzyby i to pod każdą postacią. W tym roku były już kilka razy kurki w śmietanie, była zupa kurkowa, teraz przyszedł czas na risotto. Risotto to proste, jednogarnkowe danie kuchni włoskiej. U nas kurki oczywiście w towarzystwie boczku, ale nie jest to konieczne, można go pominąć
9 sierpnia 2019
SERNIK KOKOSOWY Z BORÓWKAMI
Ciasto, które ogromnie zaskoczyło nas swym smakiem. Jest wprost bajeczne, cudne... Delikatne, kremowe, orzeźwiające, nieprzesłodzone, wprost rozpływające się w ustach. Ciasto idealne. Zapewniam iż na jednym kawałku trudno będzie poprzestać...
8 sierpnia 2019
BISZKOPCIKI JAGLANE, BEZ JAJEK, MLEKA, GLUTENU I CUKRU
Genialne w swej prostocie i cudne w smaku. Najlepszą rekomendacją niech będzie to iż znikały u mnie jeszcze gorące, prosto z blaszki... Fakt, dawno nie piekłam ciasteczek, ale żeby aż tak... Ledwie udało mi się przechwycić kilka sztuk do zdjęć... Normalnie jakby nigdy nie jedli słodkiego...
3 sierpnia 2019
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Zaczyna się już sezon na śliwki, a wraz z nim czas na pyszne ciasta. Ostatnio przygotowałam z ich dodatkiem genialne ciasto. Delikatne, puszyste, a zarazem bardzo maślane. Najlepsze z ciast ucieranych, jakie dotychczas piekłam
1 sierpnia 2019
GULASZ JAGNIĘCY Z ROZMARYNEM
Po przepysznych grillowanych kotlecikach jagnięcych, przyszła kolej na kolejne pyszności z jagnięciny. Już od jakiegoś czasu miałam na oku mięso gulaszowe z jagnięciny. Aż nadarzyła się ku temu odpowiednia okazja i
30 lipca 2019
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI
Nawet nie wiecie jaka to radość wrócić do pieczenia chleba... ;-)
Tegoroczne upały sprawiły, że po raz pierwszy na wakacje pojechaliśmy bez własnego pieczywa... Zawsze miałam zapas chleba na całe wakacje, w tym wyjątkowo zabraliśmy kupne pieczywo, oczywiście na zakwasie (żytnie i orkiszowe)...
19 lipca 2019
POPCORN MAŚLANY
Dla wszystkich łasuchów popcornowych, nie lada gratka. Najlepszy popcorn jaki jedliśmy (i to nie tylko my). Kto go raz spróbuje, innego popcornu już nie chce...
18 lipca 2019
MAKARON ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM
Makaron ze szpinakiem i łososiem w śmietanowym sosie na bazie mascarpone, z dodatkiem aromatycznego czosnku, to szybkie i pyszne danie. Świetnie sprawdzi się na letni obiad. Polecam bardzo gorąco, to połączenie wprost idealne
9 lipca 2019
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA
Dawno nie piekłyśmy żadnych ciastek. Tak dawno, że już prawie wyszłam z wprawy... Nawet pogoda nie zachęcała zbytnio do wypieków. No, ale teraz już można zaszaleć i rozpuścić trochę domowników. Jako pierwsze pyszne, kruche, maślane ciasteczka
22 czerwca 2019
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
Wiem, pogoda nie zachęca do domowych wypieków, ale niekiedy jednak trzeba zrobić wyjątek i piekarnik uruchomić. Choćby na weekend, tym bardziej, że w ten wypada Dzień Ojca. Na ten wyjątkowy dzień sprawdzi się proste ciasto ucierane z dodatkiem truskawek lub tak jak u mnie truskawek i rabarbaru.
14 czerwca 2019
BŁYSKAWICZNE JAGODZIANKI
Szybkie, wręcz błyskawiczne, puszyste i pyszne jagodzianki. Takie cuda stworzyłam wykorzystując chwilowe ochłodzenie po ostatnich upałach... Pracy przy nich naprawdę niewiele, dosłownie chwila i gotowe. To ciasto wychodzi zawsze genialne. Bez wyrastania, bez długiego wyrabiania. Ot expresowe jagodzianki
10 czerwca 2019
SERNIK TRUSKAWKOWY, BEZ PIECZENIA
Sernik na zimno z mnóstwem truskawek, czyli sernik truskawkowy, bez pieczenia. Tegoroczne upały rozleniwiają totalnie. Do tego stopnia, że nie chciało mi się nawet uruchamiać piekarnika, poszłam tym razem na łatwiznę i wykorzystałam do przygotowania spodu gotowe herbatniki.
4 czerwca 2019
PROSTE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE
Pyszne, szybkie ciasto jogurtowe-muffinowe, powstało bowiem na bazie naszych ulubionych muffinek. I choć nie piecze się tak szybko one, to warto niekiedy zamiast muffin przygotować takie właśnie ciasto z owocami i kruszonką.
31 maja 2019
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA
Na bazie szybkiego ciasta drożdżowego, bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp.
Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania.
24 maja 2019
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI
Błyskawiczna, pyszna, dietetyczna rolada biszkoptowa na mące orkiszowej bez dodatku cukru, bez proszku do pieczenia, bez laktozy. Na wiosnę takie lekkie ciasta smakują najbardziej. Ja uwielbiam domowe, dietetyczne ciasta do południowej czarnej kawy...
15 maja 2019
BAGIETKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU
Do kolekcji pysznych domowych bagietek doszły kolejne, tym razem z płaskurki, samopszy i orkiszu. Ta wersja nie jest tak błyskawiczna jak poprzednie, ale jest jeszcze smaczniejsza
11 maja 2019
CIASTO NA OLEJU, Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
Ciasto orkiszowe na oleju, z dodatkiem owoców, idealnie sprawdzi się na weekend. Inspiracją był ten przepis, jednak u mnie z braku rabarbaru, a nadmiaru innych owoców, powstało ciasto z dodatkiem borówek i mrożonych porzeczek. Wyszło pyszne, delikatne, puszyste i bardzo wilgotne.
9 maja 2019
MUFFINKI JOGURTOWE Z MAKIEM
Nasze ulubione muffiny jogurtowe, tym razem z dodatkiem maku. Te muffinki są genialne w smaku. Meega wilgotne i puszyste, po prostu przepyszne, do tego są błyskawiczne.
25 kwietnia 2019
TWARÓG ZE ŚMIETANĄ, CZYLI POZNAŃSKI GZIK
Ulubione danie mojej rodzinki, a szczególnie najmłodszej pociechy, czyli poznańskie pyry z gzikiem. U nas jak gzik, to koniecznie do tego ziemniaki (pyry) gotowane w mundurkach. Taki gzik sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków smażonych na ognisku.
15 kwietnia 2019
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE
Odkąd przygotowuję zakwas bezglutenowy i zaczęłam piec chleby na zakwasie, pokusiłam się także o przygotowanie na nim żurku. Bezglutenowy żurek jest po prostu bajeczny w smaku. Smakuje podobnie do tradycyjnego żurku na zakwasie żytnim, ale jest taki lekki, delikatny. Szczerze to od czasu pierwszego żurku bezglutenowego, rodzinka nie chce już innego...
8 kwietnia 2019
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ
Doskonały chleb z kaszy gryczanej, tym razem w wersji bez dodatku ziaren. Taka mała odmiana od chlebów z ziarnami, ostatnio królują u nas chleby bez ziaren- nowy trend... To chleb z trzech składników: kasza, woda i sól...
5 kwietnia 2019
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY
Pyszny drobiowy lub drobiowo-wieprzowy pasztet. Uwielbiamy takie pasztety, zarówno same, jak i z dodatkiem chrzanu lub chrzanu z żurawiną albo jako dodatek do kanapek. Dzisiejszy pasztet dodatkowo jest w wersji fit, z małą ilością tłuszczu, z przewagą mięs drobiowych, warzywami i rosołem, oczywiście bezglutenowy, jak większość naszych pasztetów.
1 kwietnia 2019
STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM, ZAWIJANIEC BEZ WYRABIANIA
Strucla drożdżowa z domowym dżemem, mniam...pychotka. U mnie wersja ciasta bez wyrabiania oraz bez wyrastania. Błyskawiczne ciasto drożdżowe, zalewane gorącym mlekiem (też się kiedyś tego obawiałam, niepotrzebnie), jest po prostu genialne, dodatkowo jest pyszne i wilgotne.
28 marca 2019
BUŁKI WROCŁAWSKIE, ORKISZOWE BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM
Bułki z przedziałkiem, inaczej popularne bułki wrocławskie, czyli bułki takie jak dawniej tyle, że u mnie w wersji orkiszowej, ale można również użyć mąki pszennej. Choć na co dzień królują u nas chleby na zakwasie, to bywa i tak, że niekiedy bywają właśnie bułki. Te przypasowały nam do gustu bardzo i w ostatnim czasie były już czterokrotnie... :-)
26 marca 2019
SERNIK JAPOŃSKI
Sernik japoński (soft cotton japanese cheesecake), to sernik o niezwykle lekkiej, wręcz sufletowej strukturze. I choć pewnie nie wszystkich zachwyci (jak to w życiu bywa...), to na pewno większość będzie nim oczarowana.
20 marca 2019
SMAŻONA PERLICZKA
Z perliczki bywa u nas najczęściej pyszny rosół. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w trochę inny sposób. Kiedyś już co prawda mieliśmy perlicę pieczoną w piekarniku, ale nie wszystkim tamten przepis przypasował do gustu. Teraz przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka.
16 marca 2019
TORT TIRAMISU
Uwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji tortu. Idealny biszkopt, genialna masa z mascarpone, całość wprost rozpływa się w ustach. Dzięki wykorzystaniu domowego biszkoptu, ten pyszny deser możemy wyczarować bez dodatku mąki pszennej, a także bez dodatku cukru.
Subskrybuj:
Posty (Atom)