27 lutego 2014

PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Kolejne już - tradycyjne, czyli smażone pączki. Kolejne bardzo smaczne i kolejny mały zawód...  :-(
Zdesperowana kobieta w poszukiwaniu przepisu na pączki , które mają obwódkę po usmażeniu sięga po coraz to nowe przepisy. A obwódki jak nie było, tak nie ma... No nic chyba sobie odpuszczę, widać mąka orkiszowa nie pozwala im się tak napuszyć, bo to ponoć od tego tworzy się cudowna, jasna obręcz.

26 lutego 2014

CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU



   Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej, oryginał był na mące pszennej (po prawej stronie składników wersja oryginału), moje są na orkiszowej, obficie obsypane mielonym ksylitolem. Pychotka... ;-)

Składniki:
- 650g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)    / lub  600g mąki pszennej
- 35g masła                                               / 2 łyżki
- 210g gęstej, kwaśnej śmietany 18%         / 6 łyżek
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka mielonego ksylitolu                 / lub pudru

+ dodatkowo :
- ok.1litr oleju do smażenia, u mnie olej kokosowy bezzapachowy
- mielony ksylitol lub puder do posypania

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie.
Z wyrobionego ciasta formujemy gładką kulę (u mnie 2), zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok.40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy na kilka warstw i ponownie wałkujemy. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy.
Po kilku rozwałkowaniach i składaniach ciasto jest odpowiednio napowietrzone i gotowe do wykrawania i smażenia.


Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na bardzo cienki płat, czym cieńszy tym lepiej) . Z ciasta wykrawamy radełkiem (lub nożem)  pasy, które następnie dzielimy na krótsze kawałki. Każdy nacinamy pośrodku. Przez nacięcie w środku przewlekamy koniec ciasta, by uzyskać odpowiedni kształt.
Po przygotowaniu wszystkich kawałków ciasta rozgrzewamy w garnku olej , podgrzewamy go do temp.ok180*C i smażymy nasze faworki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku kuchennym.


Obficie posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem i zajadamy.




Smacznego ;-)

24 lutego 2014

PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ



   Ciasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo iż robiłam je z podwójnej porcji (tak by zostało coś w domu), to już je dopiekałam... - tak wszystkim smakowały. I już znów ich nie ma...

23 lutego 2014

PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU



   Mega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego.

22 lutego 2014

LEKKIE CIASTO Z OWOCAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY




    Lekkie, bardzo delikatne - wręcz dietetyczne (biszkoptowe) i baaardzo smaczne. Ciasto z mnóstwem owoców, idealne na lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Polecam, bardzo łatwe wykonanie a smak bardzo wyborny. Błyskawicznie się przygotowuje a jeszcze szybciej znika w niewyjaśnionych okolicznościach... ;-) Delikatny puch z dodatkiem owoców . Do jego przygotowania można użyć zarówno świeże, sezonowe, owoce jak i mrożone (bez rozmrażania).
Piekłam w ciemnej blaszce, o wymiarach 32x22cm.

Składniki:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 2 szklanki mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej)
- 150 ml oleju
- 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g owoców świeżych lub mrożonych (np.maliny, truskawki, śliwki,itp.)
+ dodatkowo: płatki migdałów lub trochę kruszonki

W misie malaksera ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
Do masy wlewamy stopniowo olej i ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście ułożyć owoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka razy i zawsze pięknie wyrasta).
Wierzch można posypać płatkami migdałów lub zrobić troszkę kruszonki i obsypać nią ciasto.

 Wersja z kruszonką i lukrem.


Wersja z płatkami migdałów.

Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku na termoobiegu, ok.40-50 minut.
Z mrożonymi owocami piekłam 50 minut. Ze świeżymi krócej. Najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy jest dopieczony.





Smacznego ;-)

20 lutego 2014

SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI



     Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad (posiadając do dyspozycji schab) natknęłam się na ten oto przepis. Przekonał mnie do niego bardzo apetyczny wygląd i składniki , które w moim odczuciu idealnie współgrają. Nie pomyliłam się, smakował baaardzo wybornie. Po prostu cuuudo. Poezja smaku...         Przepis pochodzi z kuchni Lidla, z moimi małymi modyfikacjami. U mnie danie dla 5-6 osób.

Składniki:
- 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g)
- 500g pieczarek pokrojonych w talarki
- 250ml mleka
- 250ml wody
- 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- 40g masła
- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )
- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu
- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka
- sól i pieprz

Dodatkowo:
- 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa,rzymska,ruccola,roszponka)
- musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską - po połowie)
- 2 łyżki octu jabłkowego(lub winnego)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu

Sos beszamel:

Ser ścieramy na drobnej tarce do miseczki.
W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu mleko i wodę, cały czas mieszając. Można połączyć mleko z wodą i dodawać razem. Ważne żeby cały czas mieszać, inaczej zrobią nam się kluchy.
Mieszamy dość energicznie, aż do zagotowania wszystkich użytych składników.
Na końcu dodajemy starty ser, wcześniej sos jest dość rzadki, ser go zagęści. Dokładnie mieszamy i odstawiamy z palnika.

Mięso:

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej doprawione solą i pieprzem kawałki mięsa. Po obsmażeniu z obu stron przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
Na tę samą patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy.
Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu.


Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.

Sałata:

Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.
Do słoika dodajemy musztardę (u mnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżkę wody. Energicznie potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze odrobinę syropu z agawy.

Danie dekorujemy 1 łyżką posiekanej natki pietruszki.



U mnie jeszcze dodatkowo z ryżem: Basmati+brązowy, podsmażone  na odrobinie masła.
Smacznego:-)


17 lutego 2014

BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ



   Dla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na oleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa babeczka. Córcia była zachwycona i oto przecież chodziło. :-)               Polecam: bardzo szybka i bardzo wilgotna. Przepis na jedną keksówkę ok.27x10cm.

Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- 4/5 szklanki ksylitolu/cukru (niepełna szklanka)
- ok.95ml oleju
- ok.30ml wody (łącznie oleju i wody ma być 125ml - 0,5 szklanki)
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- cukier migdałowy (nie trzeba)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić w misie miksera razem z ksylitolem/cukrem i cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i aromat. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy olej razem z wodą. Mieszamy i wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Ja piekłam w silikonowej formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką.


Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka.
Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko.
Babkę wyjąć z formy i wystudzić.



Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać.



Smacznego :-)
Babki Wielkanocne 2015

16 lutego 2014

DOMOWE HAMBURGERY- ZDROWY FAST FOOD




    Dziś wersja zdrowych  a zarazem bardzo smacznych hamburgerów. Przygotowane w 100% z czystego mięsa wołowego bez żadnych "dziwnych" dodatków. Takie samodzielnie zmielone mięso, przyprawione tylko solą i pieprzem jest pyszne także samo. Dlatego ja przygotowuję od razu z kilograma wołowiny. Część idzie do hamburgerów a reszta pozostaje do zjedzenia sama. Rodzaj użytej wołowiny jest dowolny, u mnie był to udziec. Na każdego hamburgera potrzebujemy ok.80-100g mięsa wołowego. Dodatkowo używam do ich przygotowania samodzielnie pieczonych kajzerek orkiszowych , które idealnie się do nich sprawdziły. Uwaga - są bardzo syte. Nawet największe łasuchy nie są w stanie zjeść więcej niż dwa takie hamburgery ;-)

Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- świeżo mielony pieprz

+ dodatkowo:
- bułki kajzerki orkiszowe XXL  lub zwykłe hamburgerowe
- po 1 plastrze żółtego sera na każdego hamburgera
- kilka pokrojonych liści sałaty lodowej
- 1-2 ogórki kiszone pokrojone w dłuższe plastry
- sos do Big-Maców

Mięso umyć , poodcinać tłuste części gdyby takowe były i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub drobno posiekać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wyrobić. Podzielić na kawałki ok.80-100g każdy i uformować klopsy, które następnie mocno spłaszczyć (podczas smażenia mięso się kurczy). Każdy kawałek przełożyć folią spożywczą lub woreczkiem, wówczas się nie posklejają.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, (u mnie grillowej, bez tłuszczu ale można dowolnie) po kilka minut z każdej strony. Może być lekko krwiste, różowe w środku, nie będzie wtedy suche. Na każdym usmażonym kawałku mięsa układamy zaraz po zdjęciu z patelni plaster żółtego sera, wówczas lekko się obtopi.


Bułki przekroić na pół. Na każdą dolną połówkę nałożyć 1 łyżkę sosu do Big Maców, Na nim ułożyć pokrojoną w paski sałatę lodową, następnie mięso wraz z serem, na nim układamy dwa plastry ogórka kiszonego i nakrywamy górną częścią bułki posmarowaną 1/2 łyżki sosu do Big Maców.


Od razu podajemy. Bułki można oczywiście podgrzać ale nie jest to konieczne.




Tu wersja z gotowymi bułkami, teraz już nikt takich nie chce. ;-)


Smacznego :-)


SOS DO BIG MACA, TATARSKI



    Pyszny sos na bazie majonezu, idealny do hamburgerów, big maców, a także jako sos tatarski do pasztetów, wędlin, jajek itp.
Ważne by składniki sosu było pokrojone jak najdrobniej, wówczas ma on lepszy smak, warto więc się przyłożyć do krojenia cebuli i ogórków.

BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL



    Kolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do bułek jajka ale te są naprawdę wyjątkowe. Bułki bardzo godne polecenia. Ich wykonanie jest błyskawiczne a efekt imponujący. :-)

14 lutego 2014

SAŁATKA CAPRESE PODANA NA SAŁACIE



    Dzisiaj troszkę inna wersja sałatki caprese. Przeważnie układam ją na przemian raz plaster pomidora raz mozzarelli, do tego sos na bazie oliwy z czosnkiem i bazylia. Dzisiejsza wersja ma też inny sosik, tak dla odmiany. Przygotowałam go z gotowego pesto (bardzo dobre jest w Lidlu - w lodówkach) z dodatkiem oliwy z oliwek. Sałatka wyszła przepyszna jak zresztą wszystkie caprese.
Lekkie , smaczne, czegóż chcieć więcej... :-)

Składniki na 2 porcje:
- 2 kulki mozzarelli
- 2 liście sałaty lodowej
- ok.14 pomidorków koktajlowych
- 1-2 łyżeczki pesto
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny

Na talerz wyłożyć rozdrobniony liść sałaty lodowej. Skropić go octem balsamicznym. Na środku ułożyć rozerwaną od góry do połowy kulkę mozzarelli.

W miseczce przygotować sobie sos, w tym celu do pesto wlewamy oliwę i mieszamy do połączenia składników (kilka łyżek).

Sosem polewamy mozzarellę. Dookoła układamy umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.



Smacznego :-)

13 lutego 2014

WALENTYNKOWE SERDUSZKA



   Coś od serca dla bliskich nam osób z okazji Walentynek. Ja polecam bardzo szybkie i smaczne serduszka z ciasta francuskiego. Całość zajmuje niecałe pół godziny. Idealne do kawki. Pomysł zaczerpnięty z Kropki TV.
Ja zużyłam 2 ciasta , wyszło mi 10 dużych serc i reszta malutkich. Ścinki zagniotłam razem i rozwałkowałam na folii spożywczej a następnie powycinałam jeszcze malutkie serduszka. Niestety nie zdążyłam ich policzyć gdyż za szybko znikały... :-)

Składniki:
- 1-2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- konfitura wiśniowa (lub inna)
- płatki migdałów (nie trzeba)

+ 2 foremki w kształcie serca (różnej wielkości)


Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć foremką większe serca. W połowie z wyciętych serc wyciąć mniejszą foremką małe serduszka.
Całe duże serca posmarować roztrzepanym jajkiem i przykleić do nich duże serca z wyciętymi wewnątrz serduszkami.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, do środka nałożyć po łyżeczce konfitury z wiśni. Można posypać płatkami migdałów.
Małe serduszka również ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem, wierzch posypać płatkami migdałów.


Piec w nagrzanym do 220*C piekarniku do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam ok.12 minut, program góra-dół.





Smacznego :-)

11 lutego 2014

GROCHÓWKA NA WĘDZONCE Z CAŁEGO, NIEŁUSKANEGO GROCHU



     Co roku w okresie zimowym bywa u nas grochówka, w tym to nawet już kilka razy. Odkąd w ubiegłym roku odkryłam żółty, cały, niełuskany groch, zupa ta zyskała jeszcze bardziej na smaku. Zawsze przygotowuję ją z grochu całego, niełuskanego gdyż taką uwielbiam.

9 lutego 2014

PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA !



    Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy  nie mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia.
Dla dzisiejszego przepisu małą inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam mleka oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza.
Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda ok.250g.

Składniki:
- 1kg mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- 35-40g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej
- 460ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju)
Dodatkowo:
- świeże lub suszone oregano
- tarta mozarella do posypania
- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.

Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.
W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ok.40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos pomidorowy.


Następnie ciasto lekko zagnieść. Podzielić na dowolną ilość, u mnie 6 porcji po ok.250g każda. Uformować kule i odłożyć w folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy.



Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd.
Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące.




Pizze wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-13 minut, ja piekę na 3 poziomach równocześnie, na termoobiegu.
Upieczoną pizzę można posypać świeżą rukolą - pychotka.


Smacznego :-)