Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad (posiadając do dyspozycji schab) natknęłam się na ten oto przepis. Przekonał mnie do niego bardzo apetyczny wygląd i składniki , które w moim odczuciu idealnie współgrają. Nie pomyliłam się, smakował baaardzo wybornie. Po prostu cuuudo. Poezja smaku... Przepis pochodzi z kuchni Lidla, z moimi małymi modyfikacjami. U mnie danie dla 5-6 osób.
Składniki:
- 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g)
- 500g pieczarek pokrojonych w talarki
- 250ml mleka
- 250ml wody
- 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- 40g masła
- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )
- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu
- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa,rzymska,ruccola,roszponka)
- musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską - po połowie)
- 2 łyżki octu jabłkowego(lub winnego)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Sos beszamel:
Ser ścieramy na drobnej tarce do miseczki.
W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu mleko i wodę, cały czas mieszając. Można połączyć mleko z wodą i dodawać razem. Ważne żeby cały czas mieszać, inaczej zrobią nam się kluchy.
Mieszamy dość energicznie, aż do zagotowania wszystkich użytych składników.
Na końcu dodajemy starty ser, wcześniej sos jest dość rzadki, ser go zagęści. Dokładnie mieszamy i odstawiamy z palnika.
Mięso:
Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej doprawione solą i pieprzem kawałki mięsa. Po obsmażeniu z obu stron przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
Na tę samą patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy.
Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu.
Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.
Sałata:
Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.
Do słoika dodajemy musztardę (u mnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżkę wody. Energicznie potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze odrobinę syropu z agawy.
Danie dekorujemy 1 łyżką posiekanej natki pietruszki.
U mnie jeszcze dodatkowo z ryżem: Basmati+brązowy, podsmażone na odrobinie masła.
Smacznego:-)