15 kwietnia 2014

KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN



   Dla wielbicieli tego delikatnego mięsa mam super przepis. Przepis, który zagościł u nas kilka lat temu i od tej pory kilka razy do roku, danie to pojawia się na naszym stole. Smak królika  przygotowanego według tego przepisu jest po prostu rewelacyjny. Baaardzo gorąco polecam, nie tylko na wielkanocny stół i nie tylko dla wielbicieli mięsa z królika. Zapewniam Was, że zasmakuje nie tylko osobom, które królika uwielbiają, bo ja nigdy wielbicielką nie byłam, a tego zjadam z wielką przyjemnością. ;-)

Składniki:
- 1 poporcjowana tuszka królicza (lub same nóżki 4-6 sztuk)
- 2 spore marchewki
- 1 duża cebula
- 200-300g pieczarek
- 2-3 duże ząbki czosnku
- ok.100-150g boczku (u mnie wędzony)
- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l)
- 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony)
- liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 gałązka rozmarynu (lub suszony)
- trochę mąki do oprószenia mięsa (może być skrobia maizena)
- 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego bezzapachowego
- kilka listków świeżej szałwi (lub suszonej)
- tymianek oraz majeranek
- sól, pieprz

Kawałki poporcjowanego, umytego i wytartego ręcznikiem papierowym królika nacieramy solą, pieprzem, posiekanymi drobno listkami szałwii, tymianku orraz majerankiem. Odkładamy na ok.1 godzinę do lodówki.


Boczek pokroić w cienkie paski i delikatnie zrumienić na suchej patelni (u mnie garnek z grubym dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry, pieczarki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ) oraz zmiażdżony czosnek (który dodaję pod sam koniec). Po podsmażeniu warzywa przekładamy do miski (na talerz).


W garnku na rozgrzanym tłuszczu (oliwie lub oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy) na rumiano.
Kawałki obsmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią 1/2 szklanki czerwonego wina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek, gałązki tymianku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz rozmaryn. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod lekko uchyloną pokrywką dusimy królika ok.2h. Po mniej więcej 1 godzinie odwracamy delikatnie kawałki mięsa na drugą stronę. Mieszamy rzadko i bardzo ostrożnie, tylko po to by nic nie przywierało do dna.

Ostrożnie wyjmujemy kawałki mięsa na talerze i polewamy warzywnym sosem. Podajemy z bagietką, ryżem, kaszą lub samo.







Smacznego ;-)