25 marca 2014

SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORAMI



   Kolejna wersja uwielbianej przez nas sałaty. Świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do grilla, do obiadu ale także jako samodzielne danie, np.na lekką kolację. Połączenie lekkiej pikantności sera z niebieską pleśnią, słodyczy pomidorów i ostrości czosnku - wszystko to idealnie się komponuje, nadając super smak całości. Najlepiej przygotować ją w dużej misce, wymieszać i dopiero wówczas nakładać na talerze. Rodzaje i ilości sałat są oczywiście dowolne, ja podaję tylko przykładowe, preferowane przez moją rodzinkę.

Składniki:
- sałata lodowa
- roszponka (2-3 garście)
- ruccola (2-3 garście)
- 2-4 pomidory (zależne od wielkości)
- kawałek sera z niebieską pleśnią typu Lazur (ok.80-100g)

Sos do sałaty:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 6-12 łyżek oliwy z oliwek*
- świeżo mielony pieprz

* przy sosie stosuję zasadę: na każdą łyżkę octu daję 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Sałatę rozdrobnić do miski, dodać ruccolę, roszponkę, pokrojone na kawałki pomidory oraz pokrojony w kostkę ser.

Do mniejszej miseczki przecisnąć przez praskę (zmiażdżyć) obrany ząbek czosnku, posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać musztardy, ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewać powoli oliwę. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Nasz sos musi być jednolity. Można do tego użyć również malutkiej trzepaczki. Przygotowanym sosem polewamy naszą sałatę. Mieszamy i serwujemy.


Sałatę i sos można sobie przygotować wcześniej, jednak wymieszać całość proponuję krótko przed podaniem. Ja do sosów nigdy nie dodaję soli, musztarda ma jej wystarczającą ilość, jeżeli preferujecie dania bardziej słone, można oczywiście sos dosolić.




Smacznego ;-)