1 sierpnia 2013

KONFITURA MORELOWA


Jedna z najlepszych robionych przeze mnie konfitur. Zawsze przygotowuję ją z naszych polskich malutkich moreli. Czym mniejsze tym lepsze. Nie trzeba dużo kroić i mają fajny kwaskowy posmak.

Składniki:
-2 kg  moreli bez pestek
-700g ksylitolu, ew.cukru
-2 op.żel-fix 3:1 bez cukru

Umyte morele wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki - ok.4, w zależności od wielkości. Owoce wrzucić do garnka, zasypać żel-fixem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dosypać ksylitol i gotować 3 minuty od zagotowania, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z palnika i mieszać do zaniku piany. Nałożyć do słoików ( do pełna) , zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Po wystudzeniu odstawić do skrytki i mamy pyszną , pełną zdrowych owoców konfiturę do kanapek, naleśników itp.








Smacznego!:)