14 grudnia 2013

WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA



    Pamiętam jeszcze czasy gdy wigilijną zupę rybną gotowało się na głowach karpich, smak może i był ok.ale mięsa w tej zupie było niewiele. Ponieważ jesteśmy smakoszami zup rybnych dlatego od kilku lat nie przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli.
Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka, także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo, że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część od łba, płetwy oraz filetuję kawałki usuwając długie ości. Z tego gotuję rosołek, który następnie przecedzam do innego garnka, dorzucam mięso obrane z tych kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-)


Składniki na 6 porcji:
- u mnie części odcięte od 6 płatów karpia
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- kawałek pora
- sól
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna)
- natka pietruszki
Można także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję.

Do garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać obrane warzywa , sól i gotować pod przykryciem ok.30 minut.
Po tym czasie wyjąć wszystko z rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami.

Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać kaszkę mannę) uzupełnić do 2l wodą , dodać soli do smaku i pogotować jeszcze kilka minut, (ok.10) i odstawić. Posypać natką pietruszki.




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz