20 grudnia 2013

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE


    Tradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-)

Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc 18% to mus...

Składniki:
- wiaderko śledzi a'la matias ( lub dowolnie)
- 1 duża cebula
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- śmietana kwaśna 18% ( lub inna)
- 0,5-1 jabłko ( nie trzeba)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Śledzie przepłukać i wymoczyć w zimnej wodzie, conajmniej przez 1h.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półkrążki, odrobinę posolić, zamieszać i odstawić na chwilę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprawić świeżo mielonym pieprzem, zamieszać.


 Dodać śmietanę i jabłko - pokrojone w kostkę. Dokładnie wymieszać.


 Następnie dodajemy wymoczone, pokrojone na małe kawałki śledzie i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie jeszcze dosypujemy pieprz.
Ja lubię przygotować śmietanę z przyprawami trochę wcześniej - wówczas śmietana dostaje fajnego posmaku ziela i liścia ale to rzecz gustu oczywiście, można przygotować i od  razu podawać.
Podajemy same lub jako dodatek do ziemniaków ( najlepiej gotowanych w mundurkach)



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz