Zalewa octowa znajduje u mnie zastosowanie głównie do przyrządzania ryb lub grzybków w occie. Nie jest zbyt ostra, wręcz łagodna , dla nas idealna. Często po świętach gdy zostają nam smażone ryby proponuję przygotować sobie zalewę i po kilku dniach mamy idealne danie np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają rybki z octu. Grzybki oczywiście też. :-)
Składniki:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 kopiaste łyżki ksylitolu
- 1 kopiasta łyżka soli
- 2-3 cebule
- ziele angielskie ( daję 6-10), liście laurowe (daję 3-4) lub wedle uznania
Do garnka wlać 5 szklanek wody, wsypać ksylitol, sól, dodać ziele angielskie , liście laurowe oraz pokrojoną w krążki cebulę i zagotować. Gotować ok.2-5 minut, tak by zmiękła cebula. Następnie dodać ocet i zagotować. Nasza zalewa gotowa. Możemy już zalewać nią nasze rybki, itp.
Smacznego:-)