30 września 2014

CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY



   Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem pełnoziarnistej orkiszowej mąki, słonecznika i jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie. Ciasteczka są bez laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie.

Składniki:
- 500g płatków owsianych górskich
- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)
- 110g ksylitolu
- 50g jagód goji (można dać żurawinę)
- 120g oleju kokosowego nierafinowanego
- 100ml mleka owsianego
- 2 całe jajka
- 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni)

Jagody goji (lub żurawinę) zalać wrzątkiem i odsączyć. Olej kokosowy lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia. Jajka ubić.
Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut. 
Zostawić na blaszce do wystudzenia.






Smacznego :-)


Ciasta bez miksera Ciacho na widelcu Szkolne śniadania Jagody goji - jedz to co najlepsze

CIASTECZKA MAŚLANO-KAROBOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU



   Kolejne uwielbiane przez moją Córcię ciasteczka. Dziś w wersji z karobem, który ma lekko karmelowy posmak. Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce do kilkunastu dni.

Składniki:
- 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750
- 350g zimnego masła
- 1 jajko
- 160g ksylitolu
- 20g ksylitolu z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
- 2-3 łyżeczki karobu (lub kakao)
- u mnie płatki czekoladowe bez cukru (nie trzeba)
- dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp.

W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol z wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser.


Otrzymane ciasto podzielić na 3 części. Dwie zostawiamy jasne, do trzeciej dodajemy karob (lub kakao) i zagniatamy (nie musi być bardzo dokładnie). Następnie ciemne ciasto dzielimy jeszcze na trzy części.

Jedną część (z dwóch otrzymanych) jasnego ciasta rozwałkować na blacie, rozwałkować także osobno jedną część ciemnego ciasta. Na jasnym ułożyć ciemny blat ciasta i przy pomocy folii spożywczej zawinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.15-30 minut w zamrażarce, komorze 0*C lub w lodówce.
W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta jasnego i ciemnego.


Do trzeciej części ciemnego ciasta po rozwałkowaniu dodałam płatki czekoladowe, które wwałkowałam w ciasto. Zawinąć w rulon, folię spożywczą i schłodzić.


Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na plastry ok.0,5cm. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C (termoobieg) ok.15 minut.
Zostawić na blaszce do wystudzenia.






Smacznego :-)
Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera Szkolne śniadania

27 września 2014

KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ



   Rożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną), dla pozostałych z własnej produkcji, gęstymi i przepysznymi powidełkami (uważam iż są smaczniejsze). Można oczywiście użyć także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać... :-)
Z poniższych składników wyszło mi 48 rożków.

Składniki:
- 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750     (lub 2 szklanki mąki pszennej)
- 1/2 szklanki piwa (125ml)
- 250g zimnego masła
- powidła, nutella, gęsta konfitura
- lukier:
 - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10)
 - kilka kropli aromatu migdałowego
 - kremówka

Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na 2 lub 4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.2-3h (może być dłużej).


Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie i wycinać krążki (szklanką lub metalową obręczą jak u mnie). Na każdy krążek nałożyć odpowiadające nam nadzienie (u mnie powidła i kilka było z nutellą) i dokładnie zlepić (jak pierogi), ważne by brzegi były dokładnie sklejone.



Gotowe rożki odkładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Ja schładzam jeszcze całą blaszkę z rogalikami w lodówce, w tym czasie zapełniam drugą. Gdy mam już wypełnione obydwie blaszki, tę schłodzoną wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę rożki ok.30 minut, do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół.


Druga blaszka wędruje na ten czas do lodówki i czeka na swoją kolej.
Gdy pierwsza blaszka jest upieczona wyjmuję z lodówki drugą i piekę tak samo jak pierwszą.
Po wystudzeniu rogaliki należy polukrować, ciasto jest raczej wytrawne, dodatek lukru dopełnia więc całości.
Przygotowanie lukru marcepanowego:
Do miseczki wsypać kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego), dodać kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając dolewać stopniowo kremówkę. Mieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Puder trzcinowy rozpuszcza się troszkę dłużej, ale jest zdrowszy. Lukier marcepanowy to nasz ulubiony. :-)






Smacznego :-)

Tydzień z piwem w tle Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera Śliwka - robaczywka! Tydzień z piwem w tle v. II Szkolne śniadania

26 września 2014

GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE


   Już od jakiegoś czasu "chodziła" za moim małżonkiem golonka po bawarsku. Nigdy jeszcze takiej nie przygotowywałam, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Sięgnęłam do przepisu Kuronia i oto jest. Pyszna, aromatyczna, bardzo smakowita goloneczka. W końcu raz kiedyś można sobie pozwolić na taką rozkosz.

25 września 2014

KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU



Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka maślane z dodatkiem orzechów brazylijskich i jagód goji, to idealne drugie śniadanie dla naszych dzieci, ale i dla nas również. Moje dziewczyny, zarówno te starsze jak i najmłodsza (wielka fanka zdrowej żywności) wprost je uwielbiają. Polecam bardzo gorąco, może zasmakują również i Wam. Mają cudowny aromat i meeega smak. :-)

24 września 2014

PLACKI, PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM



   Moja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana, dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły przepyszne, chrupiące (tak jak placki ziemniaczane).

SERNIK REWELACJA



   Jeden z pierwszych serników jakie upiekłam. Kiedyś bywał u nas bardzo często, w późniejszym okresie trochę zapomniany, dziś powraca w troszkę odmienionej formie. W oryginale był z dodatkiem mąki pszennej, zamieniłam ją na budyń,

22 września 2014

GRZYBY MARYNOWANE, W ZALEWIE OCTOWEJ


  Ciąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów, teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety mimo owocnych zbiorów w tym roku, borowików znaleźliśmy niewiele. Ale nic, malutkie czarne łebki w occie też są pyszne.

20 września 2014

FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW



    Potrawy wegańskie coraz bardziej mnie zaskakują, oczywiście jest to zaskoczenie bardzo pozytywne. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą "robić" za flaki wołowe. Identycznie przyprawione, z podobną strukturą.

18 września 2014

SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW



  Każdy ma jakiś swój sposób na suszenie i przechowywanie grzybów. Ponieważ grzybów w tym roku jest ogromny wysyp, co jakiś czas ktoś spośród znajomych pyta, a to o suszenie, a to o przechowywanie... Pomyślałam, że może komuś z Was również taki post się przyda.

16 września 2014

PYSZNE CIASTECZKA JAGLANE, BEZ CUKRU, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU



   Pyszne i zarazem super zdrowe, bardzo smakowały moim dzieciom,a to najważniejsze. Idealne na drugie śniadanie do szkoły. To zdrowy i pożywny posiłek. Dodatkowo ciasteczka są bez cukru, bez laktozy, bez glutenu a także bez jajek... Ale to wcale nie przeszkadza, a dla niektórych to wręcz zaleta.