11 grudnia 2014

KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU



   Dla wielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)

Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilość
można zwiększyć, wedle uznania.

Składniki:
- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750     (lub 270g mąki pszennej)
- 30g skrobi kukurydzianej
- 2 żółtka
- 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego)  lub cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g  (lub jogurtu greckiego)
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciastek
- u mnie pokruszone migdały do posypania

W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie na pożądaną grubość i wykrawać foremkami dowolne kształty.
Odcięte kawałki ciasta zagniatamy powtórnie, rozwałkowujemy i wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta.


Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.
Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.









Smacznego :-)
Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Korzenne przysmaki
zBLOGowani.pl

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To za sprawą jajka, którym były smarowane :-)

      Usuń
  2. A to było całe jajko, czy tylko białko!? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smarowałam rozbełtanym całym jajkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo można je przechowywać? O ile oczywiście nie zostaną zjedzone od razu :) K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zamkniętej puszce spokojnie 3-4 tygodnie. Nic im nie będzie, o ile oczywiście się uchowają... :-)

      Usuń