22 grudnia 2013

FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA


     Przepyszna zupa, baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko.
 U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska".


Składniki na 6-8 porcji:
- 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.)
- 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego
- 30g masła
- 2 cebule grubo posiekane
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
- 125ml madery lub wytrawnej sherry
- 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania
- trochę śmietany do dekoracji


Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą wodą . Włożyć do garnka, zalać     1 szklanką rosołu i zagotować na niezbyt dużym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 30-40 minut, by wywar naciągnął.

W tym czasie w garnku roztopić masło  na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć na ok.5-7 minut aż się zrumieni.

Wrzucić czosnek i świeże grzyby , smażyć 4-5 minut aż zaczną mięknąć. Dodać sól , pieprz, tymianek , gałkę muszkatołową i oprószyć mąką. Smażyć dalej ok.3-5 minut mieszając.

Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby  z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu.

Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany.
Można również podawać z makaronem, np.łazankami.



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz