Pyszny, bardzo szybki, powalający smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj.
Składniki:
-1 szkl maślanki
-3/4 szkl ksylitolu
-2,5 szkl mąki orkiszowej 700
-3 całe jajka
-1 mały proszek do pieczenia
-1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy
-0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany)
+ dodatkowo owoce , w moim przypadku było to 600g odszypułkowanych truskawek
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć owoce, ja dałam przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry.
Kruszonka:
-150g masła
-100g ksylitolu
-200g mąki orkiszowej 700
-50g wiórków kokosowych
Składniki na kruszonkę zagnieść i wyłożyć na owoce. Do wyrobienia kruszonki świetnie sprawdza się hak od malaksera , ale można oczywiście użyć własnych rąk.
Piec w temp.175*C ok.30-35 minut. Ja piekłam 30 minut na termoobiegu.
Oprószyć mielonym ksylitolem.
Smacznego!:)