Wszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i...nie da się go przestać jeść, a co najważniejsze jego pieczenie i wyrabianie zajmuje baardzo mało czasu:)
Mam nadzieję, że takie połączenie zamakuje Wam równie mocno jak i nam, a za nadesłanie przepisu dziękujemy Pani Anecie:))
Składniki:
-3 szklanki mąki orkiszowej
-3 jajka
-1.5 szklanki ksylitolu
-3/4 szklanki oleju
-3/4 szklanki mleka
-1/2 słoika powideł lub innego dżemu
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
-5 łyżek ciemnego kakao
-słoik wydrążonych wiśni
Wsypać i wlać wszystkie składniki (prócz wiśni), następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę i wyłożyć na wierzch wiśnie. Piec w temp. 180 *C przez ok. 30 minut. Ja piekłam w temp. 160 *C na termoobiegu. Po ostudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w małej ilości mleka.
Smacznego!:)