30 września 2014

CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY



   Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem pełnoziarnistej orkiszowej mąki, słonecznika i jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie. Ciasteczka są bez laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie.

Składniki:
- 500g płatków owsianych górskich
- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)
- 110g ksylitolu
- 50g jagód goji (można dać żurawinę)
- 120g oleju kokosowego nierafinowanego
- 100ml mleka owsianego
- 2 całe jajka
- 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni)

Jagody goji (lub żurawinę) zalać wrzątkiem i odsączyć. Olej kokosowy lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia. Jajka ubić.
Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut. 
Zostawić na blaszce do wystudzenia.






Smacznego :-)


Ciasta bez miksera Ciacho na widelcu Szkolne śniadania Jagody goji - jedz to co najlepsze

CIASTECZKA MAŚLANO-KAROBOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU



   Kolejne uwielbiane przez moją Córcię ciasteczka. Dziś w wersji z karobem, który ma lekko karmelowy posmak. Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce do kilkunastu dni.

Składniki:
- 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750
- 350g zimnego masła
- 1 jajko
- 160g ksylitolu
- 20g ksylitolu z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
- 2-3 łyżeczki karobu (lub kakao)
- u mnie płatki czekoladowe bez cukru (nie trzeba)
- dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp.

W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol z wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser.


Otrzymane ciasto podzielić na 3 części. Dwie zostawiamy jasne, do trzeciej dodajemy karob (lub kakao) i zagniatamy (nie musi być bardzo dokładnie). Następnie ciemne ciasto dzielimy jeszcze na trzy części.

Jedną część (z dwóch otrzymanych) jasnego ciasta rozwałkować na blacie, rozwałkować także osobno jedną część ciemnego ciasta. Na jasnym ułożyć ciemny blat ciasta i przy pomocy folii spożywczej zawinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.15-30 minut w zamrażarce, komorze 0*C lub w lodówce.
W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta jasnego i ciemnego.


Do trzeciej części ciemnego ciasta po rozwałkowaniu dodałam płatki czekoladowe, które wwałkowałam w ciasto. Zawinąć w rulon, folię spożywczą i schłodzić.


Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na plastry ok.0,5cm. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C (termoobieg) ok.15 minut.
Zostawić na blaszce do wystudzenia.






Smacznego :-)
Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera Szkolne śniadania