27 lutego 2015

PUDDING CHIA W NOWEJ ODSŁONIE



   Uwielbiany przez nas deser, cieszący się również dużą popularnością na blogu doczekał się kolejnej odsłony. Wszystko co w nadmiarze kiedyś się przejada, tak było i u nas z poprzednią wersją. Kiedyś już testowałam chia z samym mleczkiem kokosowym, ale nam mimo iż lubimy mleczko kokosowe, ten deser nie przypadł jakoś do gustu (kokos był w nim zbyt dominujący), na jakiś czas odstawiłam eksperymenty, aż do teraz. Tak za mną chodził ten deser w innej odsłonie... i oto jest. Z połączenia mleczka kokosowego i ryżowego (lub owsianego) z dodatkiem ksylitolu i nasion chia, wyszedł cudowny... zupełnie nowy i meeega smaczny, no i jakże zdrowy.

Składniki:
- 200ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
- 200ml mleka roślinnego (owsiane lub ryżowe)
- 1 łyżka ksylitolu (lub cukru, syropu z agawy, miodu, itp)
- 3 łyżki nasion chia* (szałwia hiszpańska)
- dowolne owoce

* Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu.

Mleczko kokosowe po otwarciu dokładnie wymieszać. Odmierzyć 200ml.
Do miski wsypać nasiona chia, dodać ksylitol (lub cukier, miód itp.), zamieszać. Dodać mleczko kokosowe oraz mleko roślinne (ryżowe lub owsiane) i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Następnie w odstępie kilku minut kilkakrotnie zamieszać. Gdy masa zacznie już żelować (będzie dość gęsta) możemy ją rozdzielić do przygotowanych wcześniej pucharków.
Deser najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, choć u mnie rzadko tak bywa, przeważnie znika godzinę po przygotowaniu.
Podawać z ulubionymi owocami, choć według mnie ta wersja nawet sama, bez dodatków jest pyszna.





Smacznego :-)
Zdrowa przekąska