25 września 2013

ZUPA KREM BROKUŁOWY


    Kolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z czosnkiem i dodatkiem oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-)

SKŁADNIKI :
-2 całe brokuły
-0,5l bulionu (może być warzywny)
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
-1 ząbek czosnku
-1 łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( nie trzeba)
-1-2 łyżki kremówki
-prażone płatki migdałów( do posypania)


Brokuły podzielić na mniejsze części, odciąć zdrewniałą końcówkę i całość umyć. Kawałki korzonków wrzucić do gotującego się bulionu i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić różyczki brokuł i obrany ząbek czosnku. Gotować jeszcze kilka minut do miękkości. Odstawić z palnika i zmiksować, ja używam do tego ręczny blender. Doprawić do smaku: solą, pieprzem, szczyptą gałki, śmietanką oraz olejem kokosowym. Proponuję posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.



Smacznego :)