Błyskawiczne i pyszne pączusie na serku mascarpone, a że tego u nas jakoś ostatnio nie brakuje, tak więc ten przepis spadł nam z nieba... Idealne dla małych dziecięcych rączek, ale nie tylko, mamusie też chętnie przygarną po takim do kawy... 😋😋😋
28 lutego 2021
15 lutego 2021
BUŁKI POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM, NA PODMŁODZIE
Bułki poznańskie z przedziałkiem, to smak dzieciństwa większości z nas. Teraz takich bułek się nie kupi... 😒 Bułki przygotowywane w dwóch etapach, ale każdy to tak naprawdę chwila. Pierwszego dnia przygotowujemy podmłodę*, po kolejnych 12-16h mamy drugi etap, potem już tylko wyrastanie, formowanie, kolejne wyrastanie, pieczenie i możemy się delektować pysznymi bułkami.
11 lutego 2021
RÓŻE KARNAWAŁOWE
Róże karnawałowe, to pyszne, delikatne faworki w bardziej subtelnej formie. Z ciastem postępujemy dokładnie tak samo, do momentu wycinania kształtów. Bazujemy na ulubionym przepisie na faworki,
4 lutego 2021
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU
Karnawał, to czas pysznych słodkości. Obok pączków królują też chrusty, chruściki, faworki. Choć na blogu jest już kilka pysznych przepisów na ten przysmak, dzisiaj przedstawiam Wam kolejny. Chyba najsmaczniejszy, najdelikatniejszy, wprost rozpływający się w ustach.
1 lutego 2021
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE
Chleb, który powstał pod wpływem chwili. Nie było go wcale w planach 🙈 Tyle co upiekłam nasze ulubione chleby foremkowe na dwóch zakwasach. No, ale jak to w życiu bywa..., Tak mnie kusił zakwas, który odżywiłam trochę inną metodą (robię tak od jakiegoś czasu, gdy piekę chleby bez formy, głównie na płycie szamotowej). Tak więc zakwas sobie stał stał i kusił, kusił, aż w końcu skusił na dobre. Padło dla odmiany na chleb pszenny, olbrzymie zaskoczenie, tym bardziej, że od kilku lat nie jadamy pszenicy, z wyjątkiem włoskiej pizzy na wakacjach... 😍