21 grudnia 2019

SEROMAK, CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM



   Seromak, makoser, seromakowiec, makosernik, czyli tak naprawdę sernik i makowiec w jednym. Na blogu jest już tradycyjny seromak, tym razem powstało ciasto, które wyszło przypadkiem, choć tych podobno nie ma...
Córka z rozpędu pomyliła proporcje, gdy piekła swój keto seromak...
Masa wyszła bardzo rzadka, ale dzięki temu efekt końcowy był zaskakujący. Do tego ciasto wyszło pyszne w smaku i tak naprawdę jej seromak zainspirował mnie do stworzenia nowego, zaskakującego wyglądem, a zarazem pysznego w smaku makosernika. To idealna propozycja dla zabieganych, a także dla tych, którzy nie mogą się zdecydować czy lepiej upiec sernik czy makowiec i kto to wszystko potem pozjada. A tak mamy 2w1. Polecam :-)

Piekłam w ciemnej blaszce , o wym. 33x23cm

Składniki:
* kruche ciasto:
   - 220g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej tortowej)
   - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
   - 40g ksylitolu lub cukru
   - 2 żółtka (białka dodamy do maku)
   - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego)
   - 2 łyżki wody (opcjonalnie)

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. W miarę potrzeby dolewamy zimną wodę.


Ciastem wyklejamy dokładnie dno blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszkę odstawiamy do lodówki.



* masa makowa:
   - 250g mielonego maku (bez dodatków, czysty suchy, tylko zmielony mak)
   - 350g wrzącej wody
   - 62g masła
   - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
   - 2 jajka (osobno białka i żółtka)
   - 2 białka (pozostawione od kruchego ciasta)
   - 100g dobrych, najlepiej domowych powideł (bez cukru)
   - 1 łyżka miodu
   - 40g mielonych migdałów
   - 40g rozdrobnionych orzechów (u mnie laskowe)
   - kilka kropli olejku migdałowego

Mak zalać wrzątkiem (350g), dokładnie wymieszać i odstawić. Następnie do maku dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia (możemy również stopić masło w osobnym naczyniu). Do masy makowej dodajemy ksylitol (lub cukier) oraz miód i mieszamy. Następnie wsypujemy mielone migdały oraz rozdrobnione orzechy, 2 żółtka, kilka kropli olejku migdałowego oraz powidła i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowywania masy serowej, ubite białka dodamy na samym końcu.



* masa serowa:
   - 800g dobrego gęstego sera (preferuję Mój ulubiony lub Juliko)
   - 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
   - 120g miękkiego masła
   - 4 jajka
   - 1 proszek budyniowy (lub 40g mąki ziemniaczanej)
   - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
   - 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (można pominąć)

W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem) na puch. Partiami dodajemy twaróg oraz pojedynczo jajka. Po każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, oraz proszek budyniowy i skórkę pomarańczową i całość mieszamy.

Do masy makowej dodajemy ubite na sztywno 4 białka. Delikatnie mieszamy.


Na schłodzony spód wykładamy partiami masy: makową i serową. Dzięki temu, że masy są dość rzadkie utworzą niepowtarzalny wzór. Tak naprawdę każdy kawałek jest inny, chyba nie ma dwóch identycznych.



Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 65-70 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu (do czasu aż środek ładnie się uniesie, a ciasto nie będzie pękać).


Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Można posypać mielonym pudrem lub ksylitolem lub przygotować lukier marcepanowy.

lukier marcepanowy:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego
- kilka kropli olejku migdałowego
- śmietana kremówka
dodatkowo: ziarna maku i pokruszone migdały

W miseczce mieszamy puder z olejkiem, dolewając stopniowo kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smarujemy ciasto i posypujemy kruszonymi migdałami i ziarnami maku.







Smacznego :-)

Boże Narodzenie 2019 na słodko

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne zestawienie. Może tego spróbuję w te święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pyszne i szybkie ciasto. Zawsze też mniej pracy niż przy dwóch osobnych 😊

      Usuń
  2. Uwielbiam serniki w każdym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń