Seromak, makoser, seromakowiec, makosernik, czyli tak naprawdę sernik i makowiec w jednym. Na blogu jest już tradycyjny seromak, tym razem powstało ciasto, które wyszło przypadkiem, choć tych podobno nie ma...
Córka z rozpędu pomyliła proporcje, gdy piekła swój keto seromak...
Masa wyszła bardzo rzadka, ale dzięki temu efekt końcowy był zaskakujący. Do tego ciasto wyszło pyszne w smaku i tak naprawdę jej seromak zainspirował mnie do stworzenia nowego, zaskakującego wyglądem, a zarazem pysznego w smaku makosernika. To idealna propozycja dla zabieganych, a także dla tych, którzy nie mogą się zdecydować czy lepiej upiec sernik czy makowiec i kto to wszystko potem pozjada. A tak mamy 2w1. Polecam :-)
Piekłam w ciemnej blaszce , o wym. 33x23cm
Składniki:
* kruche ciasto:
- 220g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej tortowej)
- 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 40g ksylitolu lub cukru
- 2 żółtka (białka dodamy do maku)
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego)
- 2 łyżki wody (opcjonalnie)
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. W miarę potrzeby dolewamy zimną wodę.
Ciastem wyklejamy dokładnie dno blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszkę odstawiamy do lodówki.
* masa makowa:
- 250g mielonego maku (bez dodatków, czysty suchy, tylko zmielony mak)
- 350g wrzącej wody
- 62g masła
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 2 białka (pozostawione od kruchego ciasta)
- 100g dobrych, najlepiej domowych powideł (bez cukru)
- 1 łyżka miodu
- 40g mielonych migdałów
- 40g rozdrobnionych orzechów (u mnie laskowe)
- kilka kropli olejku migdałowego
Mak zalać wrzątkiem (350g), dokładnie wymieszać i odstawić. Następnie do maku dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia (możemy również stopić masło w osobnym naczyniu). Do masy makowej dodajemy ksylitol (lub cukier) oraz miód i mieszamy. Następnie wsypujemy mielone migdały oraz rozdrobnione orzechy, 2 żółtka, kilka kropli olejku migdałowego oraz powidła i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowywania masy serowej, ubite białka dodamy na samym końcu.
* masa serowa:
- 800g dobrego gęstego sera (preferuję Mój ulubiony lub Juliko)
- 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
- 120g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 proszek budyniowy (lub 40g mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (można pominąć)
W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem) na puch. Partiami dodajemy twaróg oraz pojedynczo jajka. Po każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, oraz proszek budyniowy i skórkę pomarańczową i całość mieszamy.
Do masy makowej dodajemy ubite na sztywno 4 białka. Delikatnie mieszamy.
Na schłodzony spód wykładamy partiami masy: makową i serową. Dzięki temu, że masy są dość rzadkie utworzą niepowtarzalny wzór. Tak naprawdę każdy kawałek jest inny, chyba nie ma dwóch identycznych.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 65-70 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu (do czasu aż środek ładnie się uniesie, a ciasto nie będzie pękać).
Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Można posypać mielonym pudrem lub ksylitolem lub przygotować lukier marcepanowy.
lukier marcepanowy:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego
- kilka kropli olejku migdałowego
- śmietana kremówka
dodatkowo: ziarna maku i pokruszone migdały
W miseczce mieszamy puder z olejkiem, dolewając stopniowo kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smarujemy ciasto i posypujemy kruszonymi migdałami i ziarnami maku.
Smacznego :-)
Bardzo fajne zestawienie. Może tego spróbuję w te święta.
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszne i szybkie ciasto. Zawsze też mniej pracy niż przy dwóch osobnych 😊
UsuńUwielbiam serniki w każdym wydaniu.
OdpowiedzUsuńMy również. Pozdrawiam 😊
Usuń